X Games startade förra året upp med sitt stopp i Oslo i Norge, och nästa vecka 8-11 mars är det dags igen. Denna gång dock utan skateboard på schemat då tävlingarna är flyttade till Hafjell. Från Sverige kommer vi då se Sven Thorgren köra Slopestyle och Big Air. Men detta kommer vi återkomma om innan det är dags, nu till något riktigt spännande…

X Games kan komma till Sverige!

Vi har redan haft samtal om det och kommer ha fler samtal i Hafjell nästa vecka.

Det blev idag känt att TV-bolagen svenska SVT, danska DR, finska YLE och norska TV2 skissar på en hel X Games turné på 10 dagar genom norden nästa år. Nästa fredag i Hafjelll kommer representanter från dessa bolag tillsammans med bland andra Nordiska ministerrådet, norska UD, Köpenhamn stad, Tampere Stad att träffas för att diskutera planerna vidare.

– Vi har redan haft samtal om det och kommer ha fler samtal i Hafjell nästa vecka, säger SVT:s rättighetschef Jan Olsson till VG.

Som planerna ser ut just nu i grundtanken är att det hela blir en tiodagarsturné där Stockholm, Köpenhamn, Hafjell och Tampere delar på tävlingarna. Exempelvis kan det bli skateboard i Köpenhan en dag och sedan följa med Big Air i Stockholm. Förutom extremsportstävlingarna är tanken att det hela ska ramas in med konserter och kringarrangemang. Det hela beräknas kosta 70-80 miljoner kronor totalt, eller 15-20 miljoner per stad.

– Det viktigaste är att få med städerna. Det är där hindret ligger, men det är realistiskt. Vi får se vad de som är med på workshopen har att säga under mötena. Det kommer att kosta en del pengar, men det är inte säkert att vi börjar med alla städerna på en gång, säger Henning Andersen på norska produktionsbolaget Sahr som ligger bakom X Games-produktionerna i Norge både förra året och i år.

Jan Olsson på SVT menar att Sverige kan arrangera vilken som helst av de olika extremsportgrenarna, och att man framför allt har erfarenhet av lyckade Big Air tävlingar på Stockholm Stadion, men påpekar samtidigt att tävlingarna måste passa in tidsmässigt så att de inte krockar med SVT:s andra befintliga rättigheter.
Det faktum att SVT inte har sändningsrättigheterna till OS 2018 menar Jan Olsson också gör att kanalen ser positivt på ett nordiskt X Games.

– Det är väldigt många brickor som ska falla på plats men det är intressant eftersom det hamnar i rätt tidszon (tillskillnad från SVT:s sändningar från X Games i USA). Det finns också ett brett intresse, det såg vi på tittarsiffrorna från X Games i Oslo förra året. Det kan inte jämföras med längdskidor och skidskytte men X Games träffar en annan målgrupp, säger SVT:s rättighetschef till VG.

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.