Läs även:
Varför lekande barn är ett problem i skateparkerna

Sveriges Skateboardförbunds rekommendationer om kickbikes

Våren är kommen till landet och likaså debatten om kickbikens vara eller icke vara i skateparkerna. I Värnamo har man i samråd mellan de två lokala föreningarna och kommunen precis som i så många andra städer valt att gå efter Sveriges Skateboardförbunds riktlinjer. Men precis som så många gånger förr nöjer sig inte rabiata kickbikeföräldrar med dessa tider som man anser vara orättvisa.

– Ja visst, de är inte tider som är optimala men varför ska de ha bättre tider för en aktivitet som inte har någon förening, inget riksförbund och ej heller lagt ner någon som helst tid under de åren skateboardföreningarna kämpa med ansökningar, övertala politiker osv. för att få skateparken till stånd?

Dessutom en aktivitet som även om det går att utnyttja skateparkerna så är de inte optimalt för detta av så många orsaker. Till och med åkare själva om de kan välja, föredrar i regel helt andra hinder och ramper. Kolla bara satsningen som Karlshamn gjorde förra året på en separat kickbike-park.

Photo: Conny Björklund

Till detta kommer att kickbikes sliter på ett helt annat sätt på betongen och oändligt gånger mer än vad skateboards gör. Det är inte ovanligt att man runt om i landet kan se skador på betongen orsakade av kickbikes redan de första månaderna.

Lägg där till det största problemet med helt olika åkmönster och väldigt unga barn på ett redskap som i kombination med åldern är alltför lätthanterligt för att det ska vara en säker miljö att samsas i. Det är inte utan orsak barn inte anses vara mogna att cykla i trafikerade miljler såväl ur fysiologiska som psykologiska orsaker.

Mer om problematiken med kickbikes o.d kan du läsa i vår artikel “Varför lekande barn är ett problem i skateparkerna

Om man nu kan acceptera att det inte fungerar att samsas på samma tider, varför då inte fördela tiderna mer rättvist? Vi vet inte hur föreningarna i Värnamo resonerar, men vi ser ett självklart problem i det. Skateparken i Värnamo precis som i de flesta andra städer runt om i landet har kommit till genom idogt arbete av skateboardföreningar.

Skateboard är och kommer alltid vara en spontanidrott som du inte har speciella träningstider och träningspass för, ett upplägg som det rapporterats om de senaste åren gör att dylika sporter ökar i intresse bland barn och ungdomar medans traditionella idrotter tappar utövare. Ska man då ta ifrån dessa åkare möjligheten till spontanidrott för att dela tiderna med andra, som inte har varit med i allt arbete som ligger bakom parken? Betänk det så anser åtminstone vi att svaret är rätt självklart.

Är man som annan utövare än skateboardåkare inte nöjd med de “sämre” tider man får fördelad så är det ens eget ansvar att tillsammans med andra utövare jobba fram att det byggs parker även för sin egna aktivitet. Precis som skateboardåkare fått kämpa i många år.

Här följer ett utdrag ur debatten om tidsuppdelningen i Värnamos skatepark:
Utdragen hämtade ur Värnamo Skateparks Facebook-inlägg som du ser längst upp i artikeln.

För om jag inte är helt felinformerad så är denna park en allmän park o vi skattebetalare har betalt den o inte föreningen Skate Värnamo.

Klart du har rätt 5-7 st skatare ska ha allt o alla andra inget, bra tänk där.

Förstår ni inte att som ni längtat efter er ramp att barnen älskar att vi nu äntligen har en fin ramp att åka scooter i här!!
Om ni inte ändrar detta snarast tror jag att denna efterlängtade park kommer bli en stor besvikelse i Värnamo stället för den glädje den gett so far!
Argument som -man är visst välkommen bara man åker skate istället är ju på gränsen till löjligt då dessa barn brinner för scooter, punkt!

Ni får ju har lite vett innanför hjälmen, när det finns ca: 40-75 eller mer till och med som vill vara där , inte behöver ni 6 timma träning varje vardag o 6-7 timmar varje helg


Synd att ingen av alla dessa scootermänniskor inte lyft ett finger eller höjt sin röst under alla år som det kämpats för att få till parken… och nu ska ha rätt till en park.. bra tänk där..

Om man nu som kickbickare blir arg för att man har fått för lite tid. Borde man inte vara glad att man ens fick någon tid? Vilka var det som skaffade betongparken?.

Samma sak överallt. Skatarna jobbar för att få en skatepark i flera år. Sen kommer kickbikeungarna/föräldrarna och gnäller utan att ha lyft ett finger.

Vad var alla ni sparkcykelåkare som “brinner för sparkcykel” de 5 senaste åren under alla de möten då skejtarna kämpade för att få en skatepark till Värnamo?

Den är till för alla, bara att sparkcykelåkning gäller en viss tid. Vad är det som säger att barnen inte kan vara där och åka skateboard?

Läs även:
Varför lekande barn är ett problem i skateparkerna

Sveriges Skateboardförbunds rekommendationer om kickbikes

Web:
100% Skateboard i parkerna på Facebook
Värnamo Skatepark på Facebook
www.skatevarnamo.se
Skate Värnamo på Facebook
331 Wernamo på Facebook
www.varnamo.se
Värnamo Kommun på Facebook
www.pivotech.se
Pivotech på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.