Linus, 17, blev skateledarens offer: ”Tänker på det varje dag”

 

Övergreppen pågick i flera år – och filmades:

Idrottsprofilens ord från fängelset: ”Jag ångrar mig” www.svt.se/…


Fotnot:
Redan samma dag som mannen blev gripen fick vi information om detta. Utan att veta något alls så stod det ganska tidigt klart i och med medias övriga rapportering om att något väldigt allvarligt hade hänt.

Veckorna och månaderna som följde var det ett ämne vi följde med stort intresse men inget vi kunde rapportera om. Många var det som hörde av sig till oss om vad vi visste, såväl åkare runt om i landet som media med mera, därtill en hel del som ifrågasatte varför vi inte rapporterade om det hela, tyvärr till och med en hel del snack om att vi på grund av tidigare reklam/spons-samarbeten med mera ville dölja det hela.

Att vi haft nära samarbeten stämmer verkligen och inget vi varken vill eller har intresse av att dölja, däremot är det något som gjort att det hela varit än mer betungade för oss med tanke på hur nära kontakt vi under många år haft med denne förövare och en hel del av de utsatta åkarna, utan att kunna ana något. Flertal tävlingar, skatetours och andra events har vi haft samarbeten om senaste åren och även ända tillbaks i Tackys begynnelse i början/mitten av 2000-talet. Sista samarbetet vi hade var just skatehallen som nämns i dokumentären, där jag personligen varit den som designat och var nere på plats för arbetsledning, senast bara några veckor innan det hela uppdagades.

Om du på något sätt är/varit utsatt, tveka aldrig att prata med någon!
Förhoppningsvis är detta en historia vi aldrig någonsin kommer att få se inom skatescenen eller för den delen inom andra idrotter eller aktiviteter.
Skulle du vara utsatt för någon form av kränkande behandling, eller misstänka något, tveka aldrig någonsin om att ta upp det med någon.
Om du är osäker och t.ex inte vill vända dig till polisen så kan du läsa mer och kontakta följande för hjälp och råd:

A tt vi dock skulle vilja dölja det hela kan inte vara mer fel, något som alla som varit i direktkontakt med oss fått veta. Det hela har helt enkelt handlat om juridiska/press-etiska skäl. Kort och gott media får inte skriva om brott och känsliga ämnen så att vare sig utsatta eller misstänkt kan kännas igen av den stora massan. Lokaltidningar, SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen osv. rapporterade flitigt men då aldrig genom att ange vilken idrott det handlade om eller ibland heller inte ens stad, givetvis ett sätt att kunna rapportera om det utan att bryta mot ovanstående nämnda.

För oss hade det dock varit en omöjlighet i och med att genom att vi är en skateboard-sajt så hade det för den stora massan stått ganska klart vem och vilka det handlade om. Efter att ha pratat med en del som haft insyn i ärendet drog vi även slutsatsen att det absolut inte var lämpligt att skriva om med tanke på hur de utsatta mådde för tillfället, och för en stor del runt om i skate-Sverige har det redan stått klart vad det handlade om.

Nu är allt hamnat i ett annat läge där förövaren slutligen är dömd i domstol och flera av de utsatta valt att gå ut i offentligheten med sina historier (P3-Dokumentären och SVT-reportaget ovan) känns det givet som något att rapportera om, dessutom är en dokumentär under produktion från en filmare som jobbade bland annat på skateboardgymnasiet(läs mer). Helst skulle vi gärna göra ett djupare reportage om det hela i fall några av de inblandade önskar delta, men tyvärr räcker inte tiden till för detta då vi inte längre har möjlighet att driva sajten på heltids-basis.

Med tanke på hur jag personligen mått och reagerat över vad man fått vetskap om i denna hemska historia så är det omöjligt att sätta ord på hur utsatta, anhöriga och direkt inblandade i denna händelse har mått och fortfarande mår.

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.