“Jag har skejtat i 15 minuter och det känns helt fantastiskt, det är en jätterolig park. Det här påminner mer om street, jag kommer att åka upp hit ofta. Konceptet passar i min smak och vad jag gillar med skate!”

soderhamsn-skatepark-pa-norr-da-nu-kollageParken har varit ett långdraget projekt i flera år då det hela blivit försenad dels på grund av ansökningar till Allmänna Arvsfonden för att försöka få en utökad budget och dels på grund av marksanering.

Byggandet av Söderhamns Skatepark på Norr, då och nu.

När det aldrig blev något tillskott från Arvsfonden fanns bara budget på strax över en miljon varpå kommunen föreslog att köpa in färdiga betongmoduler från Finja Betong att ställa på en asfaltsyta.

På grund av de enorma kostnaderna för dessa moduler och den relativt tråkiga och felaktiga utformningen av dessa föreslog den lokala skateboardföreningen istället att man skulle bygga parken själv genom att avsätta löner ur budgeten. Ett förslag som togs emot väldigt väl från kommunen.

Hade nu allt gått som tänkt hade parken stått klar redan förra sommaren, men på grund av kommunikationsmissar och ett projekteringsföretag som var allt annat än samarbetsvilliga försvann hela budgeten till markarbetet och resterande delar av spontanidrottsanläggningen där skateparken var en del. Positivt med detta var dock att parken blev rejält väl tilltagen med sina 1000+ kvm.

ESöderhamns-skatepark-norr-kollage-frontpage-largefter budgettillskott tidigare i våras kunde föreningen äntligen sätta spaden i jorden, tyvärr fösenades projektet ytterligare lite mer än månad då det visade sig att förra årets asfaltering var undermålig, milt utryck. Att åka skateboard på asfalt som det går att göra tumavtryck i, som lossnar av tejpbitar och skateboardhjul sjunker ner i asfalten funkar helt enkelt inte.

Efter fem månaders arbete står nu äntligen Söderhamns nya stolthet klar med vältilltagen och rejält streetinspirerad skatepark och en kompletterande klassisk miniramp 9,6 m bred i två höjder, plus en mikroramp. En park som hittills fått idel lovord för sitt koncept och utformning, från såväl lokala åkare som tillresta besökare från grannstäderna.


soderhamns-skatepark-pa-norr-helahalsingland-player– Jag skulle nästan kunna springa bort och grina, så fantastiskt känns det. Det här ska vi fira göra lite tricks och dricka lite saft. På min födelsedag och allt, det här är en bra 31-årspresent, säger Joakim Lovén till HelaHälsingland.

– Jag har skejtat i 15 minuter och det känns helt fantastiskt, det är en jätterolig park. Det här påminner mer om street, jag kommer att åka upp hit ofta. Konceptet passar i min smak och vad jag gillar med skate, säger Rickard Nilsson från Gävle till HelaHälsingland.

soderhamns-skatepark-pa-norr-svt-player– Även om ett vanligt byggföretag kan gjuta en lastkaj med en metallkant, som mycket av det här egentligen är, så har man inte den precision och förståelse för att det handlar om millimetrar för att det ska vara åkbart, säger Conny Björkllund från Söderhamns skateboardförening till SVT Gävleborg.

– Parken i sig är gatuinspirerad. Det är asfaltsunderlag men hindren är i betong. Vi har försökt bygga så att man får ett flöde genom hela parken, så att oavsett vad man åker på så kan nästa steg ta dig vart som helst i hela parken, säger Joakim Lovén från Söderhamns skateboardförening till SVT Gävleborg.Web:
www.shamnskate.se
Söderhamns Skateboardförening på Facebook
Söderhamns Skateboardförening på Instagram

2 KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.