Sven Thorgren & Måns Hedberg om dagarna på LAAX Open

Spana in vad Sven Thorgren och Måns Hedberg själva har att berätta om dagarna på LAAX Open och vad som nu väntar för landslaget med X Games, Air & Style och den fortsatta världscupen. Vi ser även höjdpunkter från slopestylefinalen och så är det dags för livesändning från halfpipefinalen klockan 13.45.

0

Pressreleaste & utdrag från lokalmedia:

I strålande solsken och perfekta förhållanden gjorde idag världseliten upp i den högt ansedda Slopestyletävlingen Laax Open. Sven Thorgren återvände från skadeuppehåll och visar med dagens femteplats att han är tillbaka med besked.

Mitt huvudmål för säsongen är att säkra en plats i OS i Sydkorea. Men jag kör också en annan sidotour i big air, där hoppas jag att en bra placering i Innsbruck om några veckor ska ge en invite till tävlingen i Los Angeles.

Det har varit en tuff tävlingsvecka för de svenska åkarna. Den yttersta världstoppen har varit samlad och bara att ta sig genom kval och semifinal får anses som en bedrift i dessa sammanhang.

Till start i finalen hade både Måns Hedberg och Sven Thorgren. I finalen var det tre åk där den högsta poängen från de tre åken räknades.

Tävlingsupplägget ger utrymme att chansa lite men i den otroligt höga nivån på finalen skulle det komma att krävas ett felfritt åk för att ta sig upp på pallen.

I övrigt känns allt riktigt bra och jag är så jäkla glad att vara tillbaka på brädan och kunna åka på den här nivån igen.

Sven Thorgren som inte tävlat sen september har visat riktigt bra form de senaste dagrarna och förväntningarna på Thorgren har stigit tillsammans med formkurvan.

Jag är riktigt nöjd idag. Dels för att Sven har åkt på den nivå han har gjort efter sin skada och framförallt över Måns Hedbergs prestation över de här dagarna i Laax. Måns har gått från klarhet till klarhet med sin åkning och han har levererat i både kval och semifinal.

Efter ett skakigt förstaåk fick Thorgren ordning på tricken i den utmanade slopestylebanan och med bland annat en bs 1260 tailgrab och en enorm fs dubbel 1080 fick Sven bra betalt av domarna.

Sven-Thorgren-laax
Sven Thorgren nöjd med sin insats i Laax.

– Träningen gick riktigt uselt idag och i slutet fick jag lov att byta bräda. Det störde en hel del och inför första åket fick jag fokusera mer på att få tillbaka känslan än att sätta mitt svåraste åk. När jag sen fick till ett någorlunda bra andraåk kände jag att jag ville satsa och göra ett svinsvårt åk istället för att försöka klättra någon enstaka placering. Så jag chansade och bytte taktik helt och hållet i det sista finalåket. Tyvärr höll det inte riktigt när jag trillade på min bs rodeo men det kändes ändå helt rätt att försöka. I övrigt känns allt riktigt bra och jag är så jäkla glad att vara tillbaka på brädan och kunna åka på den här nivån igen, säger Sven Thorgren efter tävlingen.

Sven fick nöja sig med poängen från andra åket som till slut räckte till en klart godkänd femteplats. Måns Hedberg som sett riktigt vass ut genom kval och semifinal hade en lite svårare dag och han blandade stundtals bländande åkning med småmissar och slutade till sist på en tiondeplats i finalen.

– Jag är riktigt nöjd idag. Dels för att Sven har åkt på den nivå han har gjort efter sin skada och framförallt över Måns Hedbergs prestation över de här dagarna i Laax. Måns har gått från klarhet till klarhet med sin åkning och han har levererat i både kval och semifinal. Tyvärr hade han en lite sämre dag idag med lite småmissar som sänkte helheten men Måns är verkligen på gång och det känns väldigt bra och är ett kvitto på att Måns hårda slit lönat sig, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Kandensisk dominans. I dagens tävling hade kanade inte mindre än sju av tolv åkare i finalen och föga förvånande placerade sig Kanda på första, andra och tredjeplats. Med både bredd och yttersta spets kommer Kanadensarna bli svåra att stoppa i vinter.

Mitt huvudmål för säsongen är att säkra en plats i OS i Sydkorea. Men jag kör också en annan sidotour i big air, där hoppas jag att en bra placering i Innsbruck om några veckor ska ge en invite till tävlingen i Los Angeles. Det vore bra häftigt, säger Måns Hedberg till HelaHälsingland.

– Det har varit lite tungt den här säsongen. Det är små tabbar som kostat mycket, särskilt i landningarna. Jag har varit så nära att att stå flera gånger, men inte riktigt ändå. Jag och Sven Thorgren körde några dagar i Whistler och då började åkningen fungera så mycket bättre, och nu har jag några nya trick i bagaget. Det gäller bara att plocka fram dem också, säger Måns Hedberg till HelaHälsingland.

Damtävlingen innehöll även den åkning på mycket hög nivå och bjöd på stilfull åkning blandad med tekniskt avancerade trick. Vann gjorde till sist finska Enni Rukkajärvi Finland framför Anna Gasser Österrike och Jamie Anderson USA.

Nästa vecka tävlar Sven Thorgren i X-Games i USA medan Måns Hedberg och Niklas Mattsson tävlar i världscupen i Seiser Alm, Italien.

För updates följ även Svenska Snowboardlandslaget på Facebook.
Nu återstår bara lördagen där du kommer kunna se Halfpipe-finalen live via denna länk!

Resultat Slopestyle-final

Herrar:
1. Max Parrot, CAN, 91.58
2. Mark McMorres, CAN, 88.96
3. Tyler Nicholson, CAN, 85.51
4. Redmond Gerard, USA, 79.13
5. Sven Thorgren, SWE, 79.03
6. Max Eberhardt, CAN, 78.30
7. Marcus Kleveland, NOR, 76.98
8. Moritz Thoenen, SUI, 73.40
9. Michael Ciccarelli, CAN 66.46
10. Måns Hedberg, SWE, 60.61
11. Darcy Sharp, CAN, DNS
11. Sebastien Toutant, CAN, DNS

Damer:
1. Enni Rukajärvi, FIN, 84.83
2. Anna Gasser, AUT, 83.71
3. Jamie Anderson, USA, 81.50
4. Julia Marino, USA, 75.53
5. Klaudia Medlova, SVK, 75.43
6. Hailey Langland, USA, 69.98

Lördag (Livesändning från finalen)
11.30 Final Halfpipe
13.00. Final Halfpipe första åket
16.00 Prisutdelning Halfpipe

Web:
open.laax.com
www.laax.com/snowpark
Snowpark LAAX på Facebook
LAAX på Facebook
www.worldsnowboardtour.com
World Snowboard Tour på Facebook
www.fissnowboard.com
FIS Snowboard på Facebook
www.svensksnowboard.se
Svenska Snowboardlandslaget på Facebook

Photo: Jocke Hammar - Svenska Snowboardförbundet

INGA KOMMENTARER

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.