Svårigheter att hitta lämplig plats för Filipstads skatepark

En ny skatepark i Värmländska Filipstad har varit på gång en tid, men plats efter plats har fått skrotas efter klagomål och överklagande. Till och med en skola har tackat nej till att få en skatepark, aktivitetspark och upprustad skolgård på sitt område, kort och gott tvärtemot Malmö Stads sastning som vi kunde berätta om igår.

0
362

Vad jag fattade var det från skolans sida bara negativt med det hela, inget positivt. Vilket är konstigt – när en skola får en chans till en aktivitetspark på sitt område är det ju fin möjlighet.

Det har varit på gång ett tag med en betongpark i värmländska Filipstad, budgeten är sedan en tid tillbaka klar med såväl finansiering från kommunen som Allmänna Arvsfonden, men det hela har gått lite i stå på grund av klagomål och överklaganden från grannar gällande placering av parken.

Från skateboardhåll är det Marcus Söderstedt som är eldsjälen bakom att få till en skateark. Han är själv åkare och numer arkitekt och har engagerat sig för en skatepark i Filipstad i femton års tid.

3D-design: Marcus Söderstedt

– Det är jättejobbigt när det bara blir negativt hela tiden. Ingen förstår egentligen vad det är det här handlar om. Visionen är inte att det ska byggas någon jätteanläggning, i stället ska det bli en plats där människor kan samlas för aktivitet.

Flera platser har varit aktuella som, nedanför simhallen, vid Ungdomens hus eller järvägsarken, men alla de förslagen har fått strykas. Även Ferlin-skolan var med bland förslagen och var så gott som klart, men skolan själv satte stopp för detta. Här kan man lätt dra en jämförelse med Malmö Stads senaste satsning på Hyllievångskolan som vi kunde berätta om igår.

– Under diskussioner kom vi även fram till Ferlinskolan. Det var så gott som klart innan skolan satte stopp för det. Vad jag fattade var det från skolans sida bara negativt med det hela, inget positivt. Vilket är konstigt – när en skola får en chans till en aktivitetspark på sitt område är det ju fin möjlighet. Delar av skolgården skulle ju även samtidigt ha blivit upprustade, säger Marcus NWT.se.

Nu är senaste förslaget Flakudden som är de skisser du ser på bilderna. Dock har inte det heller fallit i god jord då en del ser det som en väldigt olycklig plats för en skatepark som skulle förstöra den natursköna miljön enligt dessa tyckare.

– Det är jättejobbigt när det bara blir negativt hela tiden. Därför kände jag att jag fick nog och skrev på Facebook att ingen egentligen förstår vad det är det här handlar om. Visionen är inte att det ska byggas någon jätteanläggning, i stället ska det bli en plats där människor kan samlas för aktivitet. Skateboard är mitt största intresse, jag har rest en del i landet för att tävla och har därför ganska bra insikt i den här världen. Placeringen och utformningen som är tänkt på Flakudden skulle garanterat sätta Filipstad på kartan, den här typen av parker är ovanliga och eftertraktade i Sverige, säger Marcus till NWT.se.

– Alla gör så stor grej av det – egentligen handlar det om en liten gräsplätt, ingen stor yta alls. Alla åldrar ska kunna komma och aktivera sig här, det är en fantastisk möjlighet att få bjuda på det, säger Marcus till NWT.se.

Utdrag från en insändare i lokaltidningen NWT. (Läs hela insändaren här!)

Nej , den enda vettiga placeringen vore där Parkhallen låg förut. Att samla flera aktivitets- och sportarenor i närheten av varandra när utrymmet tillåter vore ju självklart, tycker man. Om hockeyintresserade killar och tjejer har kunnat ta sig dit med sina tunga hockeytrunkar i alla år, så måste väl de som vill åka skateboard med mera också kunna ta sig dit. De kan ju till och med åka dit på dem. Dessutom ligger faktiskt Parkhallenområdet också mitt i stan, om än inte alldeles i centrum!

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.