Stockholm Skate Nation – Ett lyft för flyktingbarn

Spana in ett reportage med Viktor Telégin om Stockholm Skate Nation. En integrationssatsning i Stockholm Skatepark, Fryshuset för att ge ensamkommande flyktingbarn en meningsfull fritid och intresse för skateboard.

0
701

Stockholm Skate Nation startades av en slump av skateboardåkaren Viktor Telégin, som i samband med en filmvisning av Skateistan-dokumentären för Afghanska ensamkommande flyktingbarn fick kontakt med flera asylboenden.

– Vi ordnade en matinévisning på sportlovet, men tänkte att ungdomarna kan ju inte bara få se en film om skejtning, de måste ju också få pröva att skejta, säger Viktor Telégin till Mitti.se.

– Ungdomarna var väldigt entusiastiska och skejtkulturen är väldigt välkomnande. Många lokala skejtare blev engagerade och pratade med dem och hjälpte till med tips. Eftersom vi bara träffas varannan fredag så kände jag att det vore bra att samla ihop utrustning så de kunde fortsätta själva, fortsätter Viktor att berätta.

skate-nation-frontpageIdag har man kontakt med åtta asylboenden men vill att även fler ska nappa på detta, samma sak när det kommer till coacher, så känner du någon med kontakt med asylboenden eller om du vill vara med som coach så tveka inte att kontaka Viktor eller Stockholm Skatepark.

Utöver detta har man nu fått ekonomiskt stöd från Stockholms-idrotten och kan på så sätt dela ut medlemskort så att ungdomarna kan komma till Stockholm Skatepark och skata själva. Man har även bytt namn till just Stockholm Skate Nation då deinte ville ha ett namn med ordet ”refugee” eller ”flykting”. Detta då man vill att ungdomarna ska slippa ha den stämpeln och bara få vara ”skateboardåkare”, precis som alla andra.

– Förutom integrationseffekten så skapar skejtandet ett inre driv. Du måste lära dig misslyckas och resa dig igen, säger Viktor Telégin.

– Jag tycker om att skejta, eftersom det är lite farligt och svårt. Jag känner mig jätteglad när jag skejtar, berättar Mohammad för Mitti.se.

Varför Viktor gör detta får han fundera på ett tag men säger senare under intervjun:
– Jo, nu vet jag! En volontär från ett boende berättade att hon för första gången sett en kille skratta sen han kom till Sverige. Han hade varit här i 4–5 månader då och knappt velat gå ur sängen. Det är det som gör att jag håller på med det här.

Web:
Stockholm Skate Nation på Facebook
www.cheapobrand.com
Cheapo Brand på Facebook
sthlmskatepark.fryshuset.se
Stockholm Skatepark på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.