Pivotech-designade skateparken Söderlyckan i Lund har tillsammans med Stadsparkens förnyelse med Paradaxeln och Solens och Skuggans trädgård vunnit Lunds stadsbyggnadspris 2016.

Motiveringen till priset:

”Genom en väl bearbetad utvecklingsplan har utformningen av Lunds stadspark varsamt förnyats och förändrats genom utvecklandet av distinkta och välgestaltade karaktärer i parkens olika delar. Härmed har stadsparken tillförts nya funktioner och rekreativa värden som uppskattas av såväl Lundabor som besökare från hela regionen. Parken axlar i sin nya skepnad rollen som stadens självklara vardagsrum, med ett brett utbud av upplevelser för alla generationer.”

Fabian Narin från Pivotech som är så väl ingenjör som skatare själv och tror att det sistnämnda är en förutsättning för att lyckas rita en bra skatepark, säger till Sydsvenskan:
– Det här är kul både på ett personligt och på ett professionellt plan. Jag är uppvuxen i Dalby och Lund. Vi hade också en dialog under hela byggtiden och det gjordes små justeringar av hur de organiska partierna flätas samman. Det blev till och med bättre än det var tänkt från början.

Pressrelease:
Årets stadsbyggnadspris går till två olika kontor. Ramböll prisas för sitt arbete med utvecklingsplanen och Ulf Nordfjells gestaltning av Paradaxeln och Solens och Skuggans trädgård. Pivotech får priset för att de genom Fabian Narin formgett skejtparken.

– Omvandlingen av stadsparken har adderat nytt liv till stadsrummet och det vill vi gärna premiera, säger juryns ordförande och stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning. Det är glädjande att en så anrik plats som stadsparken fortsätter att utvecklas och berika Lund.

Stadsparken i Lund är mer än hundra år gammal, men de senaste åren har parken genomgått en större förnyelse. Solens och skuggans trädgård med mängder av perenna blommor, invigdes sommaren 2016. Också den 1500 kvadratmeter stora skateparken Söderlyckan är ett helt nytt inslag som har formats tillsammans med skejtarna själva.

Utvecklingen av parken har skett i dialog och samarbete mellan flera parter.

Stadsbyggnadspriset 2016 tilldelas Ramböll, genom Ulf Nordfjell, för arbetet med utvecklingsplanen och gestaltningen av Paradaxeln och Solens och skuggans trädgård, samt Pivotech, genom Fabian Narin, för formgivningen av skateparken.

Juryn vill även rikta ett hedersomnämnande till Lunds tekniska förvaltning, som med brett fokus och starkt engagemang bidragit till formandet av vår nya stadspark.”

Om Lunds stadbyggnadspris
1990 delades stadsbyggnadspriset ut för första gången. Priset har instiftats av LKF, som en gåva till 1000-årsjubilerande Lunds kommun.
Syftet med priset är “att premiera arkitekter, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, god funktion för brukare och skönhetsvärden ska särskilt framhållas”.

Prissumman är på 30 000 kronor.

Web:
www.pivotech.se
Pivotech på Facebook
www.skatelund.se
Lunds Skateboard- & Konsförening på Facebook
Söderlyckan Skatepark på Facebook

 

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.