Snowboardsäsongen igång för landslaget – Resultat från Världscupen i Cardrona

Snowboardsäsongen är i fullgång för svenska landslaget som under premiären i Nya Zealand under söndagens kval hade en långt ifrån bra dag. Läs mer om det hela här och missa inte att finalerna sänds live natten mot måndag.

0

Pressrelease: Stefan Karlsson, Svenska Snowboardförbundet

Under söndagen avgjordes slopestylekvalet i världscuppremiären på Nya Zeeland. Med ett startfält i världsklass, en intressant course och vackert väder kunde det blivit en mycket bra show. Istället blev det en besvikelse för det svenska laget.

Svårt för domarna att göra en vettig poängsättning rakt igenom när åkningen håller onormalt låg nivå. Det blir en utmaning att särskilja dåliga åk från varandra och ranka åken utifrån det som är minst dåligt .

Damernas var först ut tidigt på morgonen, vilket gjorde att snön var okej, farten var bra och tjejerna kunde genomföra kvalet utan några större bekymmer. För Sveriges Louise Nordström, Northpool ville det sig dock inte, då hon inte lyckades stå på fötterna i något av åken och således slutade 38.

När det väl hade blivit dags för herrarnas kval var det bara vädret som fortfarande var bra. Snön i coursen hade blivit helt sönderåkt och kan närmast liknas vid en hög med strösocker, vilken gjorde coursen både långsam och farlig. Åkare efter åkare fastnade i uthoppen, tappade kontrollen och landade flera meter för kort. Det resulterade i att åkare i världsklass började göra trick som 540’s där de normalt sett snurrar minst det dubbla antalet varv, både för att över huvud taget komma fram till landningen och för att minska risken att skada sig. Till råga på allt blev bedömningen, om möjligt, ännu sämre än nivån på åkningen.

Foto: Jocke Hammar

Det är svårt för domarna att göra en vettig poängsättning rakt igenom när åkningen håller onormalt låg nivå. Det blir en utmaning att särskilja dåliga åk från varandra och ranka åken utifrån det som är minst dåligt istället för vilket åk som är bättre än det andra, men det är samtidigt en förmåga jag tycker att man kan förvänta sig av världscup-domare och idag klarade de inte av det, menar en missnöjd Joakim Hammar.

Niklas Mattsson Leksand Snowboard & Freestyle club, som startade som ensam svensk på herrsidan efter att hans lagkamrat Ludvig Billtoft Sthlm Sub Surfers tvingats stå över tävlingen på grund av en stukad fot, slutade på elfte plats i sitt heat (24:e plats totalt) och missar därmed måndagens final som hade krävt en topp 8-placering i heatet.

Finalen går under måndagen och kan ses via livestream: wintergamesnz.kiwi/live-stream Klockan 02.30 natten mot måndag, svensk tid.


PS! Fullständiga resultat hittar du här.

Kvalresultat snowboard slopestyle herrar heat 1:
1. Chris Corning, USA, 90,75 p
2. Carlos Garcia Knight, NZL, 88,50 p
3. Billy Morgan, GBR, 86,75

Kvalresultat snowboard slopestyle herrar heat 2:
1. Darcy Sharpe, CAN, 93 p
2. Sebastien Toutant, 88,50 p
3. Nicolas Baden, USA, 82,50 p
11. (24 totalt) Niklas Mattsson, Leksands snowboard & freestyle-klubb, 67 p

Kvalresultat snowboard slopestyle damer heat 1:
1. Hailey Langland, USA, 92 p
2. Reira Iwabuchi, JPN, 91,50 p
3. Miyabi Onitsuka, JPN, 88,50 p

Kvalresultat snowboard slopestyle damer heat 2:
1. Jamie Anderson, USA, 95,50
2. Katie Ormerod, GBR, 87,25
3. Laurie Blouin, CAN, 86,25
19. (38 totalt) Louise Nordström, Northpool snöförening, 17,75 p


Web:
www.fissnowboard.com
FIS Snowboard på Facebook
www.svensksnowboard.se
Svenska Snowboardlandslaget på Facebook

INGA KOMMENTARER

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.