Hem Skate Skateboardåkare väjde för kickbikeåkare – Allvarligt skadad

Skateboardåkare väjde för kickbikeåkare – Allvarligt skadad

Vad vi vet kan detta vara den allvarligaste incidenten hittils i landet skateparker. I Norrköping fick Daniel korsbadet i knät avslitet efter att ha varit tvungen att väja för en riktigt ung kickbikeåkare. Detta trots tidsregler och åldersgränser som tyvärr inte verkar fungera.

727
1

Läs även:
Varför lekande barn är ett problem i skateparkerna
Sveriges Skateboardförbunds rekommendationer om kickbikes

Norrköpings skatepark vid Himmelstalund har likt andra skateparker i Sverige problem med kickbikeåkare och alltför unga lekande barn. Detta trots tidsregler och att kickbikes endast är tillåtet fram till klockan 18.00.

Nu har olyckan varit framme och Daniel som åkt bräda i 22 år är nu borta från brädan i troligtvis ett år med väntande operation och rehabilitering efter att plötsligt fått väja för en kickbikeåkare som kom farande från sidan.

– Jag kom åkande uppifrån och hade rätt bra fart, så ser jag plötsligt ett barn komma farande på en kickbike från sidan Jag hinner inte tänka så mycket men reagerar ändå blixtsnabbt. Jag hoppar av och hamnar i den delen av betongparken som är rundad som en pool. De gjorde fruktansvärt ont, knäet hade gått ur led. Jag fick vänta på ambulans en halvtimme och sedan visade det sig att sig att korsbandet var av, säger Daniel till Norrköpings Tidning.

Trots åldersgräns och tidsregler är det enligt Daniel allt för ofta alldeles för unga barn i skateparken och kommunen är medveten om problemet men vet inte vad man ska göra åt det. Barnet i fråga som Daniel fick väja för uppskattar han att ha varit 5-6 år gammal. Daniel berättar även att många äldre åkare inte längre använder sig av skateparken utan väljer andra platser och fixar egna ramper istället.

Det är väldigt många yngre barn som håller till där och de är definitivt under tio år. Jag har även sett föräldrar som har med sig sina små barn, som kanske inte är mer än tre år, fyra år som håller till där vi åker. Samtidigt är det ju svårt att kolla ålder, barnen har knappast ett körkort med sig, men här borde föräldrarna ta sitt ansvar. Det är inget ställe att leka på, det räcker med att någon åker av en bräda i hög fart. Brädan blir som en projektil och kan lätt ta någon i huvudet, säger Daniel till Norrköpings Tidning.

Eva Jerhammar, fritidsintendent på kommunens kultur- och fritidskontor, berättar att hon är väl medveten om problemet.
– Frågan är bara vad man ska göra åt det, vi kan ju inte anlita vakter. Vi hoppas verkligen att åldersgränsen respekteras. Den har ju kommit till för säkerheten. För små barn har vi lekparker, det här är ingen sådan, säger hon till Norrköpings Tidning.

Hon tror dock att det kommer bli en förbättring under sommaren då det kommer finnas folk som sommarjobbar i parken och har möjlighet att hålla koll så regler efterföljs.


Efter de rapporterar vi på Tacky fått höra från Karlshamn så är vi mer och mer övertygad om att separata parker är vad som gäller, precis som Sveriges Skateboardförbund rekommenderar. Där bygger man just nu en separat park för kickbike och en ordentlig park helt anpassad för kickbikeåkning. Trots att den inte står klar ännu och bara delvis öppnad har problemet helt och hållet försvunnit från skateparken där man nu även kunnat införa kickbikeförbud. Kickbikeåkarna själva är mer än nöjd nu när de fått en egen park och som dessutom faktiskt är bättre anpassad för den typen av åkning och trick.

Web:
Norrköpings skatepark på Facebook
Norrköpings skatepark på kommunens hemsida
100% Skateboard i parkerna på Facebook

Läs även:
Varför lekande barn är ett problem i skateparkerna
Sveriges Skateboardförbunds rekommendationer om kickbikes

1 KOMMENTAR

  1. The problem is the parents. Period. My kids are 6 and 9 and I don’t take them to skateparks because it is dangerous. Parents who take their kids to a concrete skatepark thinking it is a ‘playground’ or a place for a picnic are either naive or blatantly putting their kids in danger. I would love my kids to skate with me, but they cannot anticipate other riders lines. They don’t understand rules and just follow what the other kids do, right or wrong. The skate culture is a hard one to preach, you only understand it if you have surfed or skated before. Parents just think we sound immature when we discuss this. I think the statement that the Kommun does not know what to do is Bullshit. They are just avoiding responsibility and leave it to skaters and parents to figure it out which quite often ends with conflict. I am 42 years old, and I always try to reason with kids and parents if there is an issue at the skatepark. I try to be calm and polite. If they choose not to listen or be fair, I present them with facts like this, “I weigh 90 kg and your child weighs 20kg. If you allow your child to roll in front of me it is your responsibility, not mine.” It normally works.

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.