April, April – Skateboardåkare bötfälld på Skateboard SM för svordomar

Tidigare under veckan har Svenska Riksidrottsförbundet beslutat att införa bötesstraff för idrottsmän som använder "fula ord" i samband med idrott och TV-sändningar. Detta efter att stark kritik uppstått efter årets SM i Bandy där svordomarna haglade från spelarna på bästa sändningstid. Igår i samband med Skruv & Skate kom första domen och bötesbeloppet då en av deltagarna inte var nöjd med domarnas beslut.

0

Ja men självklart var detta vårt aprilskämt för i år. Vissa genomskådade det hela, medans vissa verkar ha gått på det. Vi ber om ursäkt ifall någon fick sin dag förstörd och hoppas att ingen tog allt för allvarligt på detta. =)

Tidigare under veckan har Svenska Riksidrottsförbundet beslutat att införa bötesstraff för idrottsmän som använder “fula ord” i samband med idrott och TV-sändningar. Detta efter att stark kritik uppstått i media över hela landet efter årets fianl i Bandy-SM förra helgen där svordomarna haglade från spelarna på bästa sändningstid.

Igår i samband med Skateboard SM – Skruv & Skate kom första domen och bötesbeloppet, detta i och med att Sveriges Skateboardförbund är en av alla förbund och idrotter som är ansluten till Riksidrottsförbundet och dessa nya regler gäller således alla idrotter.

Riksidrottsförbundet har gått ut med rekommendationer/exempel på vilka ord man bör använda istället om man inte kan hålla band på sig. Här följer några exempel:

Fan – Ersätts helst med sjutton. Alternativt “Fanta” (Men bara utanför TV-sändningar i Public Service eftersom varumärken inte får gynnas i dessa kanaler).

Helvete – Använd hellre “elände”.

Brädjävel – Om du tvunget måste “se ner” på brädan använd ord som skräp-bräda, skräp-planka etc.

Domarjävel – Får absolut inte användas men Domarfilur är dock godkänt.

Jävlar – Byt ut mot ett klassiskt jämrans och du förblir bötesfri.

Ditt jävla blindstyre! – Ersätts med “Din icke normativa funktionsvariation”

Könsord – Totalförbjudet. Dock är andra kroppsdelar tillåtna att nämna, som t.ex. armbåde, knä, fot etc.

Detta skedde då Riksidrottsförbundet blixtinkallade till ett disciplinmöte efter att SVTs lokalredaktion hade sänt ett inslag från tävlingen där en av åkarna på plats inte var nöjd med poängen för sitt åk och kommenterade det hela med ord som “Fan”, “Domarjävel”, Det är åt helvete.

Tydligen ska det hela ha handlat om en Bs Smithgrind där brädan inte låg riktigt mot copingen. Om Martin Karlsson var på plats som domare och hade med beslutet att göra förtäljer dock inte historien.

Vi har utan resultat försökt nå såväl åkare som representanter från både Sveriges Skateboardförbund och Skövde Skateboardförening för att få veta mer om vad som hände och vad bötesbeloppet hamnat på, och hur Skateboardförbundet ställer sig till dessa nya regler.

Vi återkommer dock så fort vi har möjlighet med mer uppgifter. Om inte så lär det dock bli aktuellt efter söndags årsmöte för Sveriges Skateboardförbund, där vi gissar att detta ämne kommer att debatteras flitigt.

Det som är känt sen tidigare är dock att bötesbeloppet är baserad på idrottsmannens inkomst, vilket skulle göra att t.ex Zlatan skulle få böta ca 100 000 kronor, några sådana belopp rör det sig nog inte om i detta fallet, men kan ju absolut ändå bli kännbart för åkaren i fråga.

Bandyspelarna från förra helgen kommer dock klara sig utan straff då Riksidrottsförbundet valt att inte ge något retroaktivit stratt. I media har dock de aktuella spelarna från SM-finalen uttalat sig om de nya reglerna med riktigt kraftfulla ord, så vi gissar att det nu bara är en tidsfråga innan dessa också blir bestraffade.

– Det är är ta mig fan det löjligaste jag hört. Ska vi inte få svära längre? Skit samma, jag får väl börja viska istället då.

– Det var då själva fan att de ska lägga sig i så förbannat i ta mig fan allt hela jävla tiden. Åt helvete är det, åt helvete säger jag.

Vi kan väl bara ana att tongångarna går likadant bland åkarna nere på Skateboard SM i Skövde nu idag. För åkarnas skull hoppas vi dock att de lyckas hålla tungan rätt i mun idag ifall TV skulle vara på plats idag också.

PS! Missa inte livesändningen från dagens street-tävlingar på Skruv & Skate klockan 11.00-18.30 ca.

INGA KOMMENTARER

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.