Skateboard i OS – Sveriges skateboardförbund uttalar sig – Vad tycker du?

6
684

[poll id=”5″]

PS! Diskutera gärna djupare nere i kommentarsfältet.


– Initialt har det varit väldigt stark kritik från många håll då en stor del av skateboardåkarna motsätter sig skateboard i OS, säger Magnus Gyllenberg, ordförande för Sveriges Skateboardförbund, till SVT sport.

Magnus Gyllenberg påpekar att det i ett så här tidigt skede är svårt att veta vad detta kommer betyda för skateboard.
– Allt beror på hur IOK hanterar det hela och hur det sedan tas emot i skateboardvärlden. Många är oroliga att skateboardingens unicitet ska försvinna om sporten blir för lik andra idrotter. Det är främst medalj- och resultathetsen som oroar. Idag är det väldigt lite fokus på tävlingar och rankning i skateboarding, säger Magnus till SVT sport.
Sveriges skateboardförbund kommer nu att inventera bland medlemsföreningarna hur man vill att förbundet ska ställa sig till skateboard i OS.
– Det finns inga landslag ännu inom skateboarding och det ska bli intressant att se hur uttagningarna kommer att ske. Föreningar och förbund sysslar främst med bredden och sedan kommer det en massa duktiga åkare på köpet utan att vi behöver gallra och toppa. Jag hoppas att den kulturen lever kvar och att inte skateboarding låter sig influeras allt för mycket av den övriga elitidrotten, säger Magnus till SVT sport.

Skateboard i OS

Bild från videopresentationen delegaterna fick se om skateboard.

Internationella olympiska kommitténs(IOC) röstningen ägde rum under IOC mötet i Rio de Janeiro där delegaterna enhälligt röstade in skateboard, surf, baseball/softball, karate och klättring som nya sporter i OS i Tokyo om fyra år.

Detta är den största förändring olympiska spelen sett i modern tid. En satsning som görs framför allt för att locka mer ungdomar.

– Vi vill ta sport till de unga. Med så många val dagens ungdomar har så kan vi inte inte längre förvänta oss att dom automatiskt ska komma till oss. Vi måste gå till dom, säger IOC´s ordförande Thomas Bach.

I och med dessa nya idrotter kommer Olympiska Spelen att utökas med 18 evenemang och 474 deltagare, med lika många manliga som kvinnliga utövare.

För skatebardsdel handlar det om Park och Street-tävling med totalt 80 åkare i vardera disciplin.

“Det är verkligen viktigt för mig att skateboardkulturen representeras rättvist, och jag hoppas att åkare världen över blir stolta över den show de bästa manliga och kvinnliga utövarna i världen kommer bjuda på i TokyO år 2020.”

Hur åkare från alla olika länder kommer att kvala in är ännu inte besämt men givitvis kommer det handla om sanktionerade tävlingar där åkarna får poäng, likt hur det blev när snowboard kom med 1998.


Vad man tycker om skateboard i OS kan man nog säga att är väldigt polariserat bland åkare därute. Vissa är riktigt positiv medans andra ser det mer som döden för skateboad som det ser ut idag.
Hur det hela slutar kan man bara sia om, men att vi på olika sätt kommer se en helt annan acceptans från samhället i övrigt och mer pengar på olika sätt inom skateboard är nog resultat vi i alla fall kan förvänta oss.

PS! Läs även Zane Foleys artikel om skateboard i OS på The Berrics.


Processen har varit lång, i två års tid har IOC själva jobbat för och visat intresse för detta, och långt tidigare har flera internationella skateboardorganisationer lobbat för att detta skulle bli verklighet.

Senaste två åren har det hela inom skatevärlden varit lite av en konflikthärd då både World Skateboarding Federation(WSF) som är involverad i tävlingar som Street League, X Games, Tampa med flera, International Skateboarding Federation(ISF) och Fédération Internationale de Roller Sports(FIRS), ett förbund med även bland annat rullskridskor och inlines, velat ha hand om skateboard i OS. Sistnämna har dock varit enda organisationen erkänd av IOC, dock verkar man ha insett själva att detta förbund som inte har erfarenhet av skateboard på samma sätt som WSF och ISF skulle vara positiv utan tvingada tidigare parterna att bilda en gemensam grupp.

Skateproffset Neil Hendrix som även varit med i denna grupp säger:
– Det är verkligen viktigt för mig att skateboardkulturen representeras rättvist, och jag hoppas att åkare världen över blir stolta över den show de bästa manliga och kvinnliga utövarna i världen kommer bjuda på i Tokyo år 2020.


Konflikten har dock förra månaden dykt upp igen där WSF förra månaden lämnade in en stämningsansökan mot ISF i och med att man anser att ISF inte levt upp till krav när det kommer till dopningstester under en av deras sanktionerade tävlingar förra året. Man anklagar även ISF´s ordförande Gary Ream för mutbrott då han påstås ska ha bjudit Christoper Dubi, IOC´s verkställande direktör på gratis deltagange för hans son i Camp Woodward med mera. IOC själva säger dock att dessa anklagelser helt saknar grund.

Web:
www.olympic.org
Olympiska spelen på Facebook
www.rollersports.org
www.worldskateboardingfederation.org 
World Skateboarding Federation på Facebook
www.internationalskateboardingfederation.com

www.sverigesskateboardforbund.se
Sveriges Skateboardförbund på Facebook

6 KOMMENTARER

 1. Det är upp till dig och mig vad vi tycker om skateboard, för mig är det frihet på egen hand, jag skiter i OS eller inte, skateboard är för mig i den renaste formen en slags meditation och livsstil. Vill någon ta detta till OS så är det helt ok för mig. Jag kommer att köra street o ramp på bakgårdar sent in på natten.

 2. Coach för landslaget bör bli Jimmy Jansson annars tänker jag inte se. Sedan vill jag se Aaron Buzas och Karim Rhihla som representanter i samtliga grenar.

 3. Jag väntar med spänning på hur åkarnas munderingar kommer se ut. Ska alla ha landslags färger på chinos o t-shirt eller kanske gula cargo brallor med blå tröja eller blir det samma mundering som friidrottarna?

  • Givetvis får man inte ha sina egna valda kläder och sponsorer, precis som det är i alla andra grenar… Märket blir väl det märke som är huvudsponsor för respektive land, bland annat brukar väl HM sponsra Sveriges deltagare i andra sporter. Varför skulle det bli samma mundering som friidrottarna, kör snowboardåkarna med samma mundering som alpinåkarna? Ganska larvigt och oinsatt argument.

 4. Känns som att allt enbart handlar om pengar! Dessutom hur ska man “mäta ut” vem som är bäst? Höjdhopp, längdhopp, stafett kanske? det är ju löjligt.

  • Visst handlar det mycket om pengar och prestige… Just att få med skateboard i OS från FIRS-förbundets sida. Tips, läs denna intervju: http://thegoodproblem.com/2016/08/04/skateboardings-olympics-neal-hendrix-interview/
   Och för OS själva visst handlar det om pengar att man vill locka mer ungdomar att följa OS osv. men det behöver knappast vara någon nackdel…

   Redan idag handlar det väl om pengar med Street League, X Games osv och jämfört med dessa så ser jag nästan mer positivt på OS om upplägget i slutändan känns tillräckligt skate. Här blir det ju någon form av kvalserie, och respektive lands organisationer att utse åkarna som får åka, inte ett multinationellt företag, sponsorer osv som bestämmer vilka som ska bjudas in. Sen när det kommer till ren reklam är OS så betydligt mer rent än andra evenemang översållat med reklam.

   Och angående att mäta vem som är bäst, det görs ju redan idag i ovan nämnda tävlingar så varför skulle det vara ett problem, och redan idag finns mängder med sporter i OS som är rena bedömningsgrenar. Kan inte annat än se positivt på att dom åkare som är positivt inställda till det hela får chansen att visa upp sig i OS för den stora allmänheten.

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.