Skateboard klart för Olympiska Spelen

Internationella olympiska kommittén har nu under IOC mötet i Rio de Janeiro röstat in skateboard som en av de fem nya idrotterna till OS i Tokyo i Japan 2020. Bra eller dåligt för skateboard, vad tycker du?

0
318

Internationella olympiska kommitténs(IOC) röstningen ägde rum under IOC mötet i Rio de Janeiro där delegaterna enhälligt röstade in skateboard, surf, baseball/softball, karate och klättring som nya sporter i OS i Tokyo om fyra år.

Detta är den största förändring olympiska spelen sett i modern tid. En satsning som görs framför allt för att locka mer ungdomar.

Skateboard i OS
Bild från videopresentationen delegaterna fick se om skateboard.

– Vi vill ta sport till de unga. Med så många val dagens ungdomar har så kan vi inte inte längre förvänta oss att dom automatiskt ska komma till oss. Vi måste gå till dom, säger IOC´s ordförande Thomas Bach.

I och med dessa nya idrotter kommer Olympiska Spelen att utökas med 18 evenemang och 474 deltagare, med lika många manliga som kvinnliga utövare.

För skatebardsdel handlar det om Park och Street-tävling med totalt 80 åkare i vardera disciplin.

“Det är verkligen viktigt för mig att skateboardkulturen representeras rättvist, och jag hoppas att åkare världen över blir stolta över den show de bästa manliga och kvinnliga utövarna i världen kommer bjuda på i TokyO år 2020.”

Hur åkare från alla olika länder kommer att kvala in är ännu inte besämt men givitvis kommer det handla om sanktionerade tävlingar där åkarna får poäng, likt hur det blev när snowboard kom med 1998.


Vad man tycker om skateboard i OS kan man nog säga att är väldigt polariserat bland åkare därute. Vissa är riktigt positiv medans andra ser det mer som döden för skateboad som det ser ut idag.
Hur det hela slutar kan man bara sia om, men att vi på olika sätt kommer se en helt annan acceptans från samhället i övrigt och mer pengar på olika sätt inom skateboard är nog resultat vi i alla fall kan förvänta oss.

PS! Läs även Zane Foleys artikel om skateboard i OS på The Berrics.


Processen har varit lång, i två års tid har IOC själva jobbat för och visat intresse för detta, och långt tidigare har flera internationella skateboardorganisationer lobbat för att detta skulle bli verklighet.

Senaste två åren har det hela inom skatevärlden varit lite av en konflikthärd då både World Skateboarding Federation(WSF) som är involverad i tävlingar som Street League, X Games, Tampa med flera, International Skateboarding Federation(ISF) och Fédération Internationale de Roller Sports(FIRS), ett förbund med även bland annat rullskridskor och inlines, velat ha hand om skateboard i OS. Sistnämna har dock varit enda organisationen erkänd av IOC, dock verkar man ha insett själva att detta förbund som inte har erfarenhet av skateboard på samma sätt som WSF och ISF skulle vara positiv utan tvingada tidigare parterna att bilda en gemensam grupp.

Skateproffset Neil Hendrix som även varit med i denna grupp säger:
– Det är verkligen viktigt för mig att skateboardkulturen representeras rättvist, och jag hoppas att åkare världen över blir stolta över den show de bästa manliga och kvinnliga utövarna i världen kommer bjuda på i Tokyo år 2020.


Konflikten har dock förra månaden dykt upp igen där WSF förra månaden lämnade in en stämningsansökan mot ISF i och med att man anser att ISF inte levt upp till krav när det kommer till dopningstester under en av deras sanktionerade tävlingar förra året. Man anklagar även ISF´s ordförande Gary Ream för mutbrott då han påstås ska ha bjudit Christoper Dubi, IOC´s verkställande direktör på gratis deltagange för hans son i Camp Woodward med mera. IOC själva säger dock att dessa anklagelser helt saknar grund.

Web:
www.olympic.org
Olympiska spelen på Facebook
www.rollersports.org
www.worldskateboardingfederation.org 
World Skateboarding Federation på Facebook
www.internationalskateboardingfederation.com

www.sverigesskateboardforbund.se
Sveriges Skateboardförbund på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.