Hem Skate Skateboard i Norrköping – Releasen i Ladan

Skateboard i Norrköping – Releasen i Ladan

Du har väl inte missat att boken Skateboard i Norrköping skriven av Gerhard Andersson, Tony Hesse och Mikael Nyqvist nu finns ute till försäljning? En bok som går igenom Norrköpings skateboardhistoria, intervjuer med såväl yngre som äldre åkare, kort och gott en historia som förmodligen kunnat utspela sig i landets flesta städer. Här spanar vi in en video från när det hölls release, uppvisning och öppet hus i skateboardhallen Ladan i Norköping. Vi bjuds på såväl intervjuer som åkning från de tre författarna och yngre lokala rippers.

2
735

PS! Köp boken via Vulkan Media eller i Norrköpings skateboardhall Ladan.

Gerhard Andersson, Tony Hesse och Mikael Nyqvist idag psykologiprofessor, skateboardhallföreståndare och jurist har en tid arbetat med en bok om Norrköpings skateboardhistoria. Tidigare i våras bjöds det in till öppet hus och release i skateboardhallen Ladan i Norrköping.

Dessa tre herrar var på 70-talet i precis rätt ålder när skateboard och punken slog igenom i Sverige.

Boken “Skateboard i Norrköping” är till stor del deras egen berättelse baserad på egna minnen. Förutom bara egna brädminnen från forna dar så bjuds det även på intervjuer med såväl unga som äldre åkare och en analys av skador, vuxennärvaro och brädans status genom åren.

–  Vi har väl kommit i den åldern när det börjar bli intressant att blicka tillbaka på sitt liv. Därför känns det naturligt att berätta om just skateboard som var en så viktig del av vår ungdom, säger Gerhard Andersson till NT.se.

skateboard-i-norrköping-boken-premiär-frontpage– Märkligt nog finns det oerhört lite forskning. Nästan bara om skador och skaderisker. Ändå finns det hundratusentals åkare i världen. säger Gerhard Andersson till NT.se.

Är skateboard en sport? En fråga som tas upp grundligt i boken.

– Ingen sport. Det jag gillar är att det aldrig har stått vuxna tränare bredvid och talat om hur man ska göra. När vi började var skateboard ett alternativ till fotboll och ishockey och sådant. Lite punk. Det var ju också olagligt under många år. När man åkte på stan gällde det att vara snabb och plocka upp brädan om polisen kom, Säger Tony Hesse till NT.se.

Som en följd av arbetet med boken är även alla tre herrarna nu tillbaks på brädan.

– Jag tog uppehåll i 31 år men nu var det dags igen. Det var inte lika lätt som när jag var 13 år. Så fort jag ställde mig på brädan nu så kände jag mig yr i huvudet men det gick över snabbt, säger Mikael Nyqvist till NT.se.

När Mikael en dag nu i modern tid kom tillbaks till skatehallen Ladan kände han inte igen dagens skatescen. På 70-talet var det inte socialt acceptabelt att åka bräda, något som lockade. Det handlade mycket om att snickra sina egna ramper, långt ifrån där de inte upptäcktes så fort och långt ifrån föräldrarna.

 Så jag kände inte igen skatekulturen när jag kom hit en söndag. Ungarna åker medan föräldrarna sitter och väntar med sina datorer, säger Mikael Nyqvist och skrattar till NT.se.

– Att det var fritt, frihet och inga föräldrar i sikte var något som tilltalade oss på den tiden, tillägger Tony Hesse, som än idag är väldigt inne i skateboard och eldsjälen i Norrköping som bland annat driver skatehallen Ladan.

Även åkningen har förändrats stort sen 70-talet, som t.ex att hoppa utan att hålla i brädan.

– Det kan de minsta åkarna idag, men så gjorde inte vi, säger Tony Hesse till NT.se.

–  På vår tid använde alla skydd och det gör vi fortfarande. Men idag använder de flesta åkarna inte skydd, fast de slår sig lika mycket som vi gjorde, säger trion till NT.se.


Mot slutet av 1970-talet blev skateboard populärt i Sverige. Tusentals ungdomar började åka över hela landet. Norrköping, med sina stora betongförorter med enorma asfalterade ytor, var givetvis inget undantag. I den här boken skildras skateboardens historia fram till nutid med utgångspunkt i Norrköping med omnejd.

Vi går igenom olika platser, prylar och epoker samt skildrar händelser och minnen från olika perioder. I arbetet med boken har vi samtalat med flera personer som haft betydelse för skateboarden i Norrköping genom tiderna. Vi har även i möjligaste mån försökt att illustrera de olika epokerna genom fotografier som vi samlat in under arbetet med boken.

Det som berättas i boken kunde nog lika gärna ha utspelat sig i nästan vilken annan svensk stad som helst. Vår förhoppning är att läsare som är eller har varit aktiva åkare kommer att känna igen sig oavsett hemstad.

Skateboard har kommit att bli ett etablerat fenomen i samhället, kanske rentav en sport. Men när det hela började var åkning förbjuden, och ramper byggdes med stulet virke. Vuxna lyste med sin frånvaro. Boken behandlar även vad vi idag vet om skateboard utifrån ett forskningsperspektiv, inklusive dess skadeverkningar. Flera viktiga iakttagelser tas upp, exempelvis att streetåkning kom att dominera skateboardscenen under 1990-talet samt hur skateboardkulturen ser ut idag.

Författarna till boken är en psykologiprofessor, en skateboardhallföreståndare och en jurist, nämligen Mikael Nyqvist, Tony Hesse och Gerhard Andersson. De började åka skateboard i slutet av 1970-talet och träffas än idag för att åka tillsammans.

Web:
Premiären på Facebook
Skateboard i Norrköping på Facebook
Norrköpings skateboardhall Ladan på Facebook
www.vulkanmedia.se

PS! Köp boken via Vulkan Media eller i Norrköpings skateboardhall Ladan.

 

2 KOMMENTARER

  1. Läste boken; en kul resa ner i minnenas korridorer. Roligt initiativ! Just outlawkänslan var så himla stark på den tiden. Tycker ni har fått med det mesta, även om man blev reducerad till ett klotter på baksidan av en viss slöststartad ramp (smileygubbe) och som bifigur på en ockabild. Minns alla ställen och företeelser ni tar upp inklusive sessionerna med Nyqvist i källarrampen. Synd att ni missade att ta upp vintersessionerna i de tillfälliga ramperna/banksen som fanns i tunneln under hagebygatan och det, idag sett, sjuka fenomenet att sätta en på alldeles för bred baktruck (för att det skulle vara enklare att göra en 3-wheels out)!
    Minns också tävlingen mellan oss på limmaregatan och “elementhusen” med grenar som slalom, uthållighetspumpning, 360s och 3-wheels out i en källartrapp. Minns att det slutade oavgjort och att jag blev fascinerad av att M.N bytte bushings och hjul mellan grenarna. En annan grej var att flera av oss åkte ramp med “spinners” som bakhjul – alltså konformade smala hjul gjorda för att göra 360s.
    Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst men, hursomhelst: jäkligt kul och bra gjort! Förträffligt tidsdokument.

  2. Läste boken; en kul resa ner i minnenas korridorer. Roligt initiativ! Just outlawkänslan var så himla stark på den tiden. Tycker ni har fått med det mesta, även om man blev reducerad till ett klotter på baksidan av en viss slöststartad ramp (smileygubbe) och som bifigur på en ockabild. Minns alla ställen och företeelser ni tar upp inklusive sessionerna med Nyqvist i källarrampen. Synd att ni missade att ta upp vintersessionerna i de tillfälliga ramperna/banksen som fanns i tunneln under hagebygatan och det, idag sett, sjuka fenomenet att sätta en på alldeles för bred baktruck (för att det skulle vara enklare att göra en 3-wheels out)!

    Hursomhelst: jäkligt kul och bra gjort! Förträffligt tidsdokument.

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.