Planer på skatepark på kyrkogård i Stockholm

Kan man verkligen bygga en skatepark på en kyrkogård? Ja, kanske då det är en väldigt gammal kyrkogård som numera använda som en vanlig park och som är tänkt att rustas upp inom kort. Tilläggas ska att har du skatat på Fryshuset i Stockholm någon gång så gissar vi att du säkerligen har skatat genom denna gamla kyrkogård.

0
139

Parken används inte idag och grundtanken är att man med en skateboardpark skulle kunna aktivera den.

Nu på onsdag kommer Stockholm Skateboard Collective att träffa de ansvariga för att se på möjligheterna för ännu en skatepark i Stockholm. Precis som tidigare när Stockholm Skateboard Collective är i farten så handlar det om en mer streetutformad skatepark. Denna gång skiljer sig dock projektet en aning då det handlar om en kyrkogård.

De flesta parker som finns och byggs idag representerar bara en del av åkningen som sker i skålformade betongformationer som kallas böj eller bowl. Jag har föreslagit en så kallad streetplaza

Nåväl, inte en kyrkogård i den bemärkelse du tänker dig förmodligen, utan det handlar om en väldigt gammal kyrkogård som framför allt användes under koleraepidemin under 1800-talet och som efter detta blivit mer av en vanlig park. Gissningsvis om du varit i Fryshuset och skatat har du med stor sannolikhet rullat igenom denna park på väg ner från Gullmarsplans T-Banestation.

Nu har Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning planer på att rusta upp denna park och i samband med kläcktes idén om en skatepark av Niklas Boström, ordförande för skateboadföreningen Stockholm Skateboard Collective (SSC).

– Vi har sett förslaget och ska träffa Niklas och prata vidare om det här. Vi träffas här nu i juni. Jag vet inte så mycket just nu. Det är ju en gammal begravningsplats så där blir man begränsad, men vi får se, säger Pierre Persson, enhetschef för lokal- och stadsmiljöenheten till StockholmDirekt..

– Parken används inte idag och grundtanken är att man med en skateboardpark skulle kunna aktivera den, säger Niklas till StockholmDirekt.

På frågan om Stockholm verkligen behöver fler skateparker svarar Niklas:
– De flesta parker som finns och byggs idag representerar bara en del av åkningen som sker i skålformade betongformationer som kallas böj eller bowl. Jag har föreslagit en så kallad streetplaza, vilket är en annan typ av skejtboardpark som integreras med stadsmiljön. Därmed kan även de som inte skejtar lockas till parken och använda den.

– Man kan göra den hur stor som helst, men en park av denna typ kan också vara något väldigt litet. Det behöver inte bli dyrt, det kan räcka med några småanläggningar, men jag hoppas att man lägger tyngd på estetiken. Att man vågar ha färger och form. Exempelvis konstverk som går att åka skateboard på, säger Niklas till StockholmDirekt.

Vill du bli medlem i Stockholm Skateboard Collective och bidra till ett mer skateboardvänligt Stockholm?

I medlemskapet ingår en olycksfallsförsäkring via Sveriges Skateboard förbund, möjligheten att delta på alla våra aktiviteter och möjligheten att engagera dig i att påverka Stockholm till att bli en mer skateboardvänlig stad.
Det innebär ingen kostnad och du binder dig inte till någonting.

Läs mer och registrera dig på www.stockholmskateboardcollective.se

Web:
www.stockholmskateboardcollective.se

Stockholm Skateboard Collective på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.