Ny skatehall i Gävle – Unik anläggning i Norden på 6000 kvm

Gävle som är 13 största stad i Sverige har sedan 1999 saknat en ordentlig inomhushall för skateboard. Det som finns idag är Brynjan på några få hundra kvm, troligen Sveriges minsta, och Bunkern en gnarly betongbowl. Från och med februari nästa år står det nu dock klart att Turbo Sport & Adventure Zone hyr hela 6000 kvadratmeter för att skapa ett äventyrsland liknande det man redan har i Uppsala och i Gävle även inkludera en skatehall. Kommer detta att bli ett lyft för skatescenen i Gävle eller kan det till och med vara negativt? Läs mer om det hela här.

0
734

Video ovan: Turbo Extreme Sport Zones anläggning i Uppsala som invigdes för ett och ett halvt år sedan.

Detta blir en av få genom tiderna och i dagsläget så vitt vi vet den enda av företag kommersiellt drivna skatehall i landet. Tidigare har t.ex Klättercentret i Uppsala funnits och Play Daze i Eskilstuna i mitten/slutet på 90-talet.

Det är spännande att få etablera en helt ny typ av extremsportanläggning i Gävle som blir unik i Norden. Vi känner oss välkomna från såväl vår hyresvärd, kommunen och de samarbetspartners vi hunnit träffa.

Vi hoppas att det kommer ge Gävles åkare en ordentligt möjlighet för åkning vintertid men vi misstänker att det i värsta fall kan sluta med ur en skateboardåkares synvinkel slutar med något mediokert.

Med ett företagsdrivet upplägg genom Turbo Extreme Sport Zones satsning gissar vi på att inträdesavgifter kommer ligga väldigt högt, och med tanke på verksamhetens inriktning i övrigt gissar vi att fokus även kommer ligga på andra aktiviteter som kickbike och BMX. Troligen kan man förvänta sig en park i stil med Superpark i Finland(Se längre ner) som du kan se nedan, just då detta ställe har i princip exakt likadant upplägg på aktiviteter.

Vi hoppas dock att man involverar den lokala föreningen eller andra insatta och engagerade åkare om önskemål finns, för att faktiskt få till en skatehall av rang. Gävle, som 13 största stad i Sverige är definitivt värd en riktigt skatehall. I dagsläget finns bara Brynjan som troligen är Sveriges i särklass minsta, plus betongbowlen Bunkern (Se längre ner).

Om parken nu i slutändan blir byggd och anpassad på ett sådant sätt att det inte alls främjar skatescenen kan det nog även vara stor risk att arbete med att få till en föreningsdriven skatehall försvåras betydligt. Detta genom större svårigheter att få ekonomiska bidrag från kommunen o.d. i och med att politiker och tjänstemän som inte är insatta i skateboard då kan se det som en onödig investering i och med att det redan finns en skatehall.

PS! Läs även hela pressreleasen längre ner!

Brynjan i Gävle

Bunkern i Gävle

Ett inlägg delat av @martinstromberg_

Superpark i Finland

Pressrelease:
FastPartner har tecknat ett 11-årigt hyreskontrakt med Turbo Extreme Sport Zone omfattande cirka 6 000 kvadratmeter i fastigheten Hemsta 11:11/15:7 i Gävle. Kontraktet börjar löpa den 1 februari 2018. Lokalerna kommer att anpassas för att inrymma Turbos koncept i form av en idrotts- och aktivitetsarena med en sport- & träningsanläggning för ungdomar, en skatepark och en hall för extremsport.

Hemsta företagspark, som består av fastigheten Hemsta 11:11/15:7, har nu drygt 24 000 kvadratmeter uthyrt. Hyresgäster i Hemsta företagspark är bland andra Gavlegårdarna, Inresol och Må Bättre. Hemsta företagspark rymmer dessutom FastParnters regionkontor samt ett företagshotell. År 2014 då Ericssons hyreskontrakt löpte ut, fastställdes en långsiktig uthyrningsplan som nu med accelererande efterfrågan ger goda resultat.

– Det känns väldigt bra och spännande att ha blivit hyresvärd åt Turbo Extreme Sport Adventure. Vi är helt övertygade om att detta tillsammans med övriga etableringar i fastigheteten är fortsättningen på en ny fas i fastighetens historia. Uthyrningen är en del av vår satsning på att utveckla vårt fastighetsbestånd i Gävle, där vi nu bland annat har anställt en ny uthyrare Terese Bergqvist, säger Fredrik Thorgren, Regionchef på FastPartner.

– Det är spännande att få etablera en helt ny typ av extremsportanläggning i Gävle som blir unik i Norden. Vi känner oss välkomna från såväl vår hyresvärd, kommunen och de samarbetspartners vi hunnit träffa. Vår målsättning är att bidra till att sätta Gävle på kartan bland ungdomar inspirerade av X-games och yngre vuxna som gillar adrenalinkickar. Vi ska se till att bli en ny turistattraktion som man är beredd att resa en bra bit för att besöka, kommenterar Theo Blanco, VD på Turbo Extreme Sport Zone.

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.