Pressrelease:

Det är väldigt glädjande och så välförtjänt. Han är tillbaka, som det verkar, starkare än någonsin, Det visar att med vilja, inställning och ett djävlar anamma kan man försätta berg.

Det borde inte vara möjligt. För tio månader sedan bröt snowboardåkaren Måns Hedberg nacken. I dag kom SOK med beskedet att Måns är uttagen i OS-truppen.

– Det var en otrolig lättnad att få beskedet att jag var klar för OS med tanke på den rejäla vurpa jag råkade ut för i våras, då jag åkte på en nackskada. Så det ska bli jätteroligt att komma iväg till PyeongChang, säger Måns Hedberg från hemmet i Bollnäs.

Du kanske kan få provbörja åka snowboard om ett år”. Ett år! tänkte jag, vad ska jag göra med mitt liv då? Jag lever ju för snowboard det är de enda jag vill göra!

Det var under en tävling i italienska Watles i slutet av mars som olyckan var framme. Brädan skar fast i snön efter ett försök att rädda en landning. Han landade så illa att han ådrog sig en fraktur på den sjunde nackkota och han var millimetrar från att bli förlamad.
Men Måns vägrade inse att detta skulle vara slutet på hans snowboardåkande, det fanns bara inte i hans världsbild.

Måns Hedberg, Foto: Daniel Bernstål

– Från första början sade läkarna till mig att “Du kanske kan få provbörja åka snowboard om ett år”. Ett år! tänkte jag, vad ska jag göra med mitt liv då? Jag lever ju för snowboard det är de enda jag vill göra! Så det var svårt att ta in.
Efter en steloperation och tre månaders vila var det dags för veckor av rehabilitering.

– Jag kom igång med träningen och den funkade bra, men det blev en tuff sommar! Sedan när jag väl ställde mig på snö så insåg jag att det är ju det här jag vill göra. Ju mer jag åkte snowboard ju mer peppad blev jag!

Han gjorde en otrolig resa efter att han bröt nacken och mot alla odds kämpade sig igenom sommaren med siktet inställt på OS. Det var först efter jul som åkningen lossnade.

Så i slutet av oktober fick han äntligen beskedet han jobbat hårt för. Läkarna gav honom klartecken att köra för fullt igen. Den mirakulösa tävlingscomebacken skedde den 21 november i Kina, endast åtta månader efter olyckan. Vägen mot OS kändes plötsligt möjlig igen.

Men det var inte enkelt för honom att komma tillbaka till världstoppen. Han hade missflyt på de första tävlingarna, något som inte var så konstigt eftersom han hade få timmar på snö.

– Han gjorde en otrolig resa efter att han bröt nacken och mot alla odds kämpade sig igenom sommaren med siktet inställt på OS. Det var först efter jul som åkningen lossnade, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard freeskiing på Svenska Skidförbundet.

Måns Hedberg, Foto: Daniel Bernstål

Jag är jättemotiverad att åka till PyeongChang. Det är en revansch eftersom jag missade att kvala in till OS i Sotji med bara några poäng. Och jag känner mig mer ståsäker än någonsin.

Så under den senaste världscuptävlingen i Snowmass, USA, som var Måns sista chans att visa vad han gick för, var olyckan framme igen. Efter ett mycket stabilt åk som kvalificerade honom för finalen gjorde han illa hälen under uppvärmning och fick avstå från att köra finalen.

– Jag var verkligen redo att köra tävlingen. Jag var ståsäkrare än någonsin och på träningen stolpade jag mitt åk säkert tjugo gånger, plus att jag hann prova min step-up-line som jag hade tänkt köra i finalen. Men tyvärr blev det jättedåligt väder och jag flög kort efter ett hopp och bruisade min häl, berättar Måns.

Måns kunde inte starta i finalen och återigen såg det ut som om Bollnäskillen skulle missa chans att ta sig till OS.
– Det har varit lite tungt faktiskt, men jag har varit ute och åkt här på hemmaplan för att bevisa för SOK att jag och hälen kommer vara redo till OS, säger Måns.

Och så i dag kom det glädjande beskedet från SOK att han är uttagen i OS-truppen.

– Jag är jättemotiverad att åka till PyeongChang. Det är en revansch eftersom jag missade att kvala in till OS i Sotji med bara några poäng. Och jag känner mig mer ståsäker än någonsin, säger Måns.

Och sportchefen håller med:
– Det är väldigt glädjande och så välförtjänt. Han är tillbaka, som det verkar, starkare än någonsin, Det visar att med vilja, inställning och ett djävlar anamma kan man försätta berg. Han är en förebild för oss alla, både inom och utom idrotten, avslutar Stefan.

Några korta frågor till Måns om OS-äventyret

Är det en dröm att komma iväg till OS?
– Både ock, inom snowboard så har vi så många stora event, OS är inte det största inom snowboard. Men det är stort för allmänheten, därför har det blivit en så stor grej, så det är sjukt bra att få komma dit. Och gör du det bra där så kommer det synas mycket utåt mot den publiken som inte är insatt i snowboard . Men det är klart att det är en liten dröm att köra OS, det ska jag inte förneka.
Förutom din tävling är det något annat du ser fram emot på OS?
– Jag har ju bara sett OS på tv, det brukar ju vara ett stort galej med mycket folk. Det händer mycket och man får träffa många där, folk som håller på med andra grenar. Sedan ska det bli kul att träffa alla igen som jag träffade på Olympic camp i somras. Bara själva stämningen att vara på ett OS ska bli kul!
Finns det någon annan idrott som du skulle vilja se när du är där?
– Jag skulle faktiskt vilja se backhoppning!
Har du något speciellt OS-ögonblick som du kommer ihåg?
– Inget speciellt. Men vi satt och kollade på gamla videos under Olympic camp i Grekland i somras och det var härligt att se hur lycklig en person kan vara när de vet att de har medaljen. Jag vet ju hur mycket slit och vilket jobb som ligger bakom. Att se OS på tv är ju en sak men jag tror att det blir en helt annan grej när du är där i verkligheten.
Vad tror du om dina chanser i OS?
– Jag vet att har jag mitt livs bästa dag och ställler ned åken, som jag vet att jag kan, då kan jag ta en medalj
I vilken disciplin har du störst chanser, slopestyle eller Big Air?
– Slopestyle skulle jag säga. I slopestyle måste du vara en bättre overall åkare. Då måste du både kunna hantera järnräcken, alltså rails, olika böjar och hopp. Jag tycker att det är roligast eftersom du då får åka mer snowboard. Men det är såklart roligt med Big Air också med fokus på bara ett hopp, men det blir mer glädje i slopestylen.

Det ska egentligen inte vara möjligt att endast tio månader efter en bruten nacke åter kunna tävla på världsnivå. Men berätta inte det för Måns.

Web:
www.svensksnowboard.se
Svenska Snowboardlandslaget på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.