Måns Hedberg millimetrar från att bli förlamad – Nu på bättringsvägen

Det var för ca en och en halv vecka sedan oturen var framme och landslagsåkaren Måns Hedberg från Bollnäs bröt nacken nere på Nine Knights tävlingen i Italien. Det hela visade sig vara värre än vad man trodde först och det slutade med operation förra veckan. Från att bara ha varit millimetrar från att bli förlamad har Måns nu siktet inställt mot OS nästa år, men först väntar flera månaders vila och rehab.

0

Men det blev däremot århundradets tåhugg i landningen. Det blev en “skorpion” direkt, och sedan kom det en till volt och där var jag verkligen illa ute.

Det var för en och en halv vecka sen det hände nere på inbjudningstävlingen Nine Knights i Italien. Oturen var framme på ett trick Måns gjort många gånger men fick ett hugg i landningen och det hela slutade med en bruten nacke.

– Själva tricket var inte problemet, det har jag gjort säkert hundratals gånger. Men det blev däremot århundradets tåhugg i landningen. Det blev en “skorpion” direkt, och sedan kom det en till volt och där var jag verkligen illa ute. Det har jag förstått efteråt. Jag lade mig ner i snön för att pusta ut, men sedan kunde jag inte resa mig upp igen. Och det började samtidigt göra grymt ont i nacken. Då kom de springande med nackkragen och det blev direkt en helikopter till sjukhuset i Innsbruck säger Måns Hedberg till Hela Hälsingland.

Jag började få sjukt ont, och för varje ny läkare och ny röntgenplåt såg allt bara värre ut. Det visade sig att nacken inte hängde kvar i särskilt mycket, någon millimeter till och jag kunde lika gärna ha blivit förlamad från nacken och nedåt.

Hur illa det var var i början osäkert och Måns hoppades på att slippa en operation. Efter magnetröntgen förra veckan visade det sig dock vara riktigt illa då nacken inte hängde kvar i särskilt mycket, och Måns opererades i slutet av förra veckan.

Det hela har gått bra och nu är han redan uppe på benen och hoppas snart få klartecken att flyga hem till Bollnäs. Som det ser ut så kommer Måns bli helt återställt och har redan siktet inne på en OS-plats till Pyeongchang i Sydkorea nästa år, men innan dess väntar nu vila i tre månader och därefter rehab. Snowboardåkning är förmodligen inte att tänka på förrän om ett halvår, eventuellt kan det gå snabbare när man är ung och vältränad.

– Jag ska träffa läkaren imorgon, men det borde bli till veckan någon gång. Sedan vill jag snabbt nog träffa förbundets rehabteam och sätta upp en plan för att komma tillbaka. Jag vill vara igång till hösten igen. Snowboard är ju mitt liv. Samtidigt har jag såklart fått en rejäl tankeställare. Det går inte att ta något för givet, och det gäller verkligen att ta vara på varje dag, säger Måns Hedberg till Hela Hälsingland.

Web:
www.svensksnowboard.se
Svenska Snowboardlandslaget på Facebook
www.nineknightssnow.com
Nine Knights på Facebook

INGA KOMMENTARER

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.