John Dahlquist till Kina för att fram Kinas OS-team i Skateboard

Kina har rekryterat John Dahlquist från Bryggeriet Skateboardgymnasium för att hjälpa till med deras skateboardteam inför OS i Tokyo 2020.

1
230

Jag tror att Kina kanske har atletisk syn på det här med att skapa ett OS-lag. Å andra sidan har jag alltid fantiserat om vad som skulle hända om en idrottare som Stefan Holm skulle åka skateboard, hur högt skulle han kunna hoppa?

Vid det här laget vet du väl att skateboard blir en OS-gren år 2020. Från runt om i världen dyker det nu upp smårapporter om hur teamen sätts ihop och hur skateboardåkarna själva ser på det. Nu står det klart att John Dahlquist från Bryggeriet Skateboardgymnasium åker till Shanghai en månad för att hjälpa till att bygga upp det kinesiska teamet.

– Jag ska stanna en månad i Shanghai, berättar John Dahlquist, biträdande rektor på Bryggeriet, för SVT.

– Jag har ingen aning om vad som väntar, konstaterar John Dahlquist. Kina är något av en vit fläck när det gäller skateboard, säger han till SVT.

Åkningen handlar mycket om frihet och om att få uttrycka sin egen kreativitet

I och med Oskar Rozenberg Hallbergs VM-guld under Vans Park Series i Shanghai i höstas vände sig de ansvariga i Kina till Malmö och kom för några månader sen till Malmö för att rekrytera en lärare från skolan där Oskar tidigare gått, Bryggeriet Skateboardgymnasium.

– Jag tror att Kina kanske har atletisk syn på det här med att skapa ett OS-lag, säger han. Å andra sidan har jag alltid fantiserat om vad som skulle hända om en idrottare som Stefan Holm skulle åka skateboard, hur högt skulle han kunna hoppa, säger John till SVT.

Att enbart försöka åstadkomma svåra trick står dock i bjärt kontrast till hur ungdomarna på Bryggeriet tränar skateboardåkning, påpekar John Dahlquist. Skate kan också betraktas som en form av dans, en konstform. Åkningen handlar mycket om frihet och om att få uttrycka sin egen kreativitet, förklarar han. Och det finns gott om bevis på att de som lyckas odla sin kreativitet också blivit några av världens bästa åkare, säger John till SVT.

PS! Läs mer om Kinas satsning på skateboard inför OS på Jenkem Mag.

Web:
www.bryggerietsgymnasium.se
Bryggeriet Skateboardgymnasium på Facebook
www.bryggeriet.org
Bryggeriet på Facebook
www.skatemalmo.se
Skate Malmö på Facebook

1 KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.