Invigningen av Piteås betongpark

Efter hela 16 års kämpande så står nu en ny härlig betongpark klar i Piteå. Kanske mot alla odds med tanke på vad en kommunpolitiker kläckte ur sig under debatten om skateparkssatsningens vara eller icke vara "Skateboardkulturen är en subkultur som intimt hänger samman med hascheri.". Men så slutligen, redan i vintras var den färdig och invigdes med ett större evenemang tidigare i somras. Här kan du spana in några bilder från invigningen plus ett längre reportage om föreningens arbete bakom parken.

0
478

Fler bilder och ett långt intressant reportage kan du läsa på p-town.se/mer-an-betong
Här nedan följer ett litet utdrag och lite av våra egna ord om det hela.

Inom den här kulturen var Stale-rampen legendarisk. Skatevärlden är ganska liten. Man hade magasin som spred information långt innan Internet blev stort. Man visste vilka skatespots man borde besöka och Piteå var norra Norrlands sådana ställe.

Skateboardkulturen har länge varit en del av Piteå, parker och inomhuslokaler har funnits i olika tappningar ända sedan 90-talet. Senaste 16 åren har man kämpat för en betongpark där Kalle “Gracias” Granberg var den förste att ta upp idén med kommunen och där Anton Svanborg därefter tagit över.

– Inom den här kulturen var den rampen legendarisk. Skatevärlden är ganska liten. Man hade magasin som spred information långt innan Internet blev stort. Man visste vilka skatespots man borde besöka och Piteå var norra Norrlands sådana ställe, säger Anton Svanborg till P-Town.se.

I november 2015 togs första spadtaget om ändock inte helt utan problem innan. Under tiden före debatterades det flitigt inom kommunen och på lokaltidningens insändarsidor om pengarna skulle gå till en bokbuss eller till en skatepark.

Skateboardkulturen är en subkultur som intimt hänger samman med hascheri.

Det gick till och med så långt att Skolpartiets politiker Anders Nordin kläckte ur sig citatet “Skateboardkulturen är en subkultur som intimt hänger samman med hascheri” något som fick Anton att reagera och som vi tidigare skrivit om. Det lite underliga är dock att trots att han stått fast vid uttalandet så har han dock föreslagit en inomhuslokal för skateboard.

Parken hade verkligen inte kunnat bli bättre. Det här är verkligen det bästa man hittar i princip, bland det bästa i hela Sverige, utan tvekan. Det ska kommunen ha en eloge för.

Men nu står parken där slutligen och invigdes i juni. Färdig var den faktiskt redan ett halvår tidigare och under sommaren har den lokala föreningen Piteå Xtremsport haft fullaktivitet i parken med bland annat skateskolor, och nöjd är man med parken.

 

– Parken hade verkligen inte kunnat bli bättre. Det här är verkligen det bästa man hittar i princip, bland det bästa i hela Sverige, utan tvekan. Det ska kommunen ha en eloge för, att när de väl gjorde det så tog de tag i att göra det på bästa sätt, inte kasta bort pengarna och chansa, säger Anton till P-Town.se.

– Man kommer hela tiden tillbaka till idén av vad det här är för någonting, vad det är vi sysslar med. Det här handlar bara, bara, bara om att inte ha koll. Folk är rädda för invandrare för att man tror invandrare är någonting man sett i en nyhet någonstans. Folk i södra Sverige tror att norrlänningar är på ett visst sätt för att man sett Pistvakt. Och jag tror det är precis samma sak som hänt här. Enda anledningen att jag reagerade över huvud taget är att jag tycker det är alldeles för många som är för unga för att kunna svara på ett bra sätt. De som är utpekade för att hålla på med hascheri är ju de som är för unga för att egentligen veta vad det innebär. Jag ser på den här debatten på samma sätt som man kan bemöta den bråkiga killen i klassen, genom att prata med dem och hantera det som att de inte vill något ont. Man kramar ihjäl diskussionen, kramar ihjäl problemet.
När vi kommer in så måste vi verkligen ta det från början, i princip: ”skateboard är en sport där man har en bräda på fyra hjul”. Vi måste börja från scratch och anta att ingen vet vad vi håller på med, för den enda relationen de har till skate är något de såg på MTV när någon levde rövare för femton år sen. Det är ganska spännande, att alltid behöva jobba med att bemöta någon när det kan vara den första eller möjligtvis andra gången de ens tänkt på skateboard. Men jag tycker verkligen vi har lyckats både i hur parken är utformad och hur stämningen är där, s
äger Anton till P-Town.se.

Web:
www.pxs08.se
PiteaXtremesport på Facebook
Stale i Piteå på Facebook
www.stale.se
www.pitea.se
www.pitea.se/ungipitea
Ung i Piteå på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.