Höjdpunkter från Vans Park Series World Championship där Oski kammade hem världsmästartiteln

Du har väl inte missat att Oskar Rozenberg Hallberg från Malmö blev världsmästare under den gångna helgen då Vans Park Series World Championship avgjordes i Shanghai. Ännu en Malmö-son, Karl Berglind slutade på femte plats. Här har det blivit dags att spana in höjdpunkter från hela tävlingen där vi ser grymt rippande från båda Malmöiterna såväl som alla andra världsåkare. Vi ser även vad Oski själv har att berätta om tävlingen och sin nyvunna titel.

0
426

Filmare: Rye Beres, Dan Stolling, Momo & Tommy Zhao

Set on the banks of the Huangpu River in Shanghai, China, the worlds best skaters took to the custom built skatepark to battle it out for World Championship glory. Watch the highlights from an incredible event.

– Det är svårt att förstå, det är typ först nu när media ringer som jag börjar fatta vad som hänt. Jag är så tacksam för att jag får göra det här. För mig handlar det egentligen inte om att vinna, utan om att skejta. Det spelar ingen roll om du är här på VM i Kina, bara att få vara hemma i Malmö och få ägna sig åt det man älskar är en vinst i sig, säger Oskar Rozenberg Hallberg till Sydsvenskan.

– Det var helt perfekt. Jag förstod direkt efter mitt åk att det förmodligen skulle vara det vinnande åket. Många övar på sina åk innan och visar publiken och domaren innan vad de ska göra, men jag hade bara planerat mitt åk i huvudet och aldrig testat det. Ingen visste vad jag skulle göra. Det här hade jag inte förväntat mig, men jag hoppades ju att jag skulle vinna. Men jag hade också ställt in mig på att inte bli besviken om jag inte gjorde bra ifrån mig, berättar Oskar vidare för Sydsvenskan.

Pressrelease: Malmö Stad
Oskar ”Oski” Rozenberg-Halberg från Malmö vann idag finalen i världsmästerskapet Vans Park Series i skateboard. Tävlingen, som avgjordes i Malmö 2016 och med kvaltävling i år, avgjordes i ett regnigt Shanghai under lördagseftermiddagen. Gårdagens semifinal innehöll inte mindre än två Malmö-söner och inför finalen låg Kalle Berglind på sjätte plats och Oski på sjunde.

Dramatiken låg i luften då vädret sköt upp och avbröt finalen. Till slut gick dock damfinalen av stapeln och Nora Vasconcellos tog hem förstaplatsen med kraft, flyt och variation. Brighton Zeuner, som vann finalen som hölls i Malmö 2016, höjde växeln i sista åket och tog hem andraplatsen.

Om regnet skulle hålla i sig skulle resultaten från fredagens semifinaler gälla även för herrfinalen. För Kalle och Oski skulle detta sett illa ut och i sådana fall slutat på sjätte respektive sjunde plats. Men varmt väder gjorde att skurarna möttes av ett snabbtorkande underlag och än sken solen. Strax efter 16.00 var det dags för finalen. Varken Oski eller Kalle höll sig på brädan hela första åket. Däremot rullade det på bra för flera andra deltagare. Särskilt Pedro Barros från Brasilien. I andra åket var det dock Oskis tur att bjuda på en alldeles särskild magi. Med en kombination av kreativitet, spontanitet, finlir och rent ut sagt svåra ovanliga trickval klurade Oski ihop ett åk som bara han kan. Kommentatorerna skrek sig hesa och publiken kunde inte tro sina ögon. Resultatet: En full arena ropandes: ”Oski, Oski…”.

Men ännu bara två av fyra åk körda. I de resterande åken bjöd Pedro Barros på något av det kraftfullaste tävlingsserien sett med hög fart och högre airs fick han parken att krympa i jämförelse med de andra åkarna. Alex Sorgente sparade inte heller han på krutet, utan levererade välberäknade åk smockfulla med trick. Men kanske var det just förutsägbarheten som höll tillbaka Sorgente från första- och andraplatsen. Sorgente höll sig inom trygghetens ramar och bjöd inte publiken på den laddning Oski tillförde. Domarnas syn på saken var otvivelaktig: VM-Guld till Malmö!

Karl Berglind tog sig i år inte ända fram till podiet utan slutade på en femte plats. Men Karl har gjort en otrolig resa under året. Genom att arbetat sig igenom tävlingsserien och kammat hem resultat efter resultat hamnade Karl på andra plats i rankingen av årets ”Challengers”, alltså icke-seedade åkare.

Framtiden ser ljus ut
Skateboard skall vara med i OS 2020. Med dagens resultat har Sverige och Malmö minst två goda pallkandidater.

Resultat:
1. Oskar Rozenberg Hallberg, SWE, 94.92
2. Pedro Barros, USA93.46
3. Tom Schaar, USA, 90.82
4. Alex Sorgente, USA, 90.58
5. Karl Berglind,SWE, 88.48
6. Ivan Federico, ITA, 86.55
7. Cory Juneau, USA, 86.43
8. Jack Fardell, AUS, 83.64


Web:
www.vansparkseries.com
Vans Pro Park Series på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.