Strax före jul kunde vi berätta att kommunen beslutat stänga Motalas skatehall vid årsskiftet.

Som vi har förstått har föreningen trots protester och undringar, då beslutet verkar grundas i mycket okunskap och felaktigheter, inte hört något mer från kommunen och har under jullovet fortsatt att hålla öppet.

Tidigare denna vecka var det dock stopp då kommunen nu bytt ut låsen till lokalen utan någon vidare kommunikation med föreningen så man vid öppnande snopet kunde upptäcka att det inte blev något mer åkande i hallen.

De skulle varit ute sista december enligt vårt avtal. Nu är det dock bestämt det inte blir något mer i skatehallen

Protesterna fortsätter och Åsa Grellsgård på kommunen vidhåller dock att kommunen satsar på skateboard i och med parken vid sporthallen och Borensberg plus en planerad skatepark i Tjällmo, dock som åkarna anses vara felbyggd och borde göras om. Inget konstigt med det direkt då det handlar om en park byggd av Finjas prefabricerade moduler som skys som pesten av åkare över hela landet.

Kort och gott verkar det som att Motala Kommun skulle kunna ha ett och annat  att lära lära av kommuner som Malmö med flera som gör sagolika satsningar för skateboard. Att dessutom välja att lägga ner skatehallen mitt under säsongen, en hall som av åkarna och även av oss mycket väl verkar fungera och att föreningen själva säger att man kan betala årshyran för hela året, tycker vi är något som saknar motstycke.

Vi har även kollat igenom kommunens protokoll från såväl kommunfullmäkte som kommunstyrelsen och ansvarig nämnd utan att lyckas hitta en tillstymmelse till information eller beslut om detta. Således verkar det alltså vara ett beslut som tagits av tjänstemännen själva utan att politikerna har fått säga sitt.

Kämpa vidare säger vi på Tacky och önskar lycka till!

– De skulle varit ute sista december enligt vårt avtal, men fick förlängt. Nu får vi gå vidare från det här, vi kanske ska driva det själva i kommunen. Fyra olika föreningar har försökt att driva det, men det har inte fungerat och det har enligt utredningar varit för få besökare. Det är trist att behöva prioritera och någon blir alltid drabbad. Men vi satsar ändå på skate, vi har parken vid sporthallen och vi bygger en ny i Tjällmo. Vi kanske kan titta på andra lokaler, som Luxorfastigheten, i framtiden. Nu är det dock bestämt det inte blir något mer i skatehallen, säger Åsa Grellsgård, kommunens fritidschef till MWT.se.

Vi har inte fått någon förklaring, Motala skateförening är en klubb som fungerar, det var 75 unika besökare under jullovet, och klubben själv kan betala hyra om det krävs

Föreningen har försökt få till stånd möten med kommunen för att redovisa sin plan för hallen och vilka lösningar man har på de påstådda problemen, men tyvärr förgäves då kommunen inte verkar intresserad av en dialog.

  • Orsaker som kommunen anger för att lägga ner skatehallen är att:
    För lågt antal besökare enligt mätningar, mätningar som dock visar långt under antalet besökare föreningen hade under jullovet
  • Problem med ventilationen
  • Fyra föreningar försökt driva hallen tidigare men det inte fungerat
  • Att man måste spara pengar.

 

Föreningen själva ställer sig dock frågande till dessa påstådda orsaker, under jullovet hade man 76 unika besökare. Ventilationen anser man själv fungerar utmärkt och är tidsstyrd. Föreningen som driver det nu kom till i höstas efter att förra föreningen hastigt lade ner, man har flertal eldsjälar och tycker det fungerar bra men att man nu inte ens får chansen att visa att man klarar det.

– Vi har inte fått någon förklaring, Motala skateförening är en klubb som fungerar, det var 75 unika besökare under jullovet, och klubben själv kan betala hyra om det krävs. Det här är en verksamhet som drivs av ungdomar för ungdomar. Vi borde få vara där åtminstone till sommaren. Det går att göra så mycket bra, säger Johan Malm, förälder och medlem till MWT.se.

Gällande ekonomin anser man också att kommunen gör fel då man beräknat att skatehallen enligt hyreskontraktet på hela fastigheten skulle kosta ca 13 000:- något som föreningen själva redan idag kan betala årshyran för hela 2017.

Läget känns hopplöst. Det är tråkigt. Grundförutsättningen var att vi skulle få låna lokalerna i sex månader och sedan gick det bara någon vecka innan kommunen sade att vi var tvungna att stänga.

Web:
Motala Skatehall på Facebook

 

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.