Halmstad Skateboardklubb hotad – Orättvis fördelning av bidrag

Halmstad Skateboardklubb hotas att läggas ner trots stora satsningar på läxjälp, integration, jämställdhet med mera, då man inte får utökade bidrag från kommunen. Redan idag har man fått lägga ner några av sina verksamheter då resurserna inte räcker till då man från kommunen får betydligt lägre bidrag sett till medlemsantal och andra jämförbara föreningar. Här kan du lyssna på ett radioreportage med skateboardklubbens representant Henrik Cederlund och kommunens representant Lars Püss. Hur ser det ut i just din stad? Tipsa oss gärna eller diskutera här i kommentarsfältet.

0
161

 

 För vår del handlar det om kanske en 250 kronor till, och vi har ju x antal exempel på idrottsföreningar som får mycket mer än det vi begär.

PS! Tipsa oss gärna eller diskutera i kommentarsfältet nedan eller via får Facebook-delning om hur det ser ut i just din stad, får skateboard bidrag från kommunen i samma nivåer som andra idrottsföreningar?

Vi har tidigare berättat om Halmstad Skateboardklubb grymma satsningar på jämställdhet, integration, läxskate och skate på recept för unga med neuropsykiatriska diagnoser. Förening har även växt med över tusen medlemmar sedan man startat, men nu riskerar klubben att läggas ner.

Ekonomin är ansträngd och i och med detta har man redan stängt ner vissa av aktiviteterna ovan då resurserna inte räcker till. I dagsläget stöttar kommunen föreningen med anläggningsbidrag på strax över 300 000 kronor, men utgifterna är större än så.

Det handlar om att ta fram en modell som också premierar de som inte har den “traditionellt stöpta föreningsformen”, som exempelvis fotbollsklubbar.

Mathias Sernklo Foto: Patric Backlund

– Jag blev ledsen, och tänkte varför man lägger ner det? Jag är aktiv här och har chansen att få skejta också, säger Emilia Eidesjö deltagare i skate på recept till P4 Halland.

 

De ersättningar vi har är de fulla ersättningar vi har att dela ut. Jag förstår deras dilemma, grejen är att de har fått bra förutsättningar redan från start i förhållande till andra föreningar.

I några års tid har man diskuterat med kommunen om ökat bidrag då man anser sig vara förfördelad jämfört med andra idrottsföreningar i Halmstad, med jämförbart antal medlemmar. Kommunen säger dock nej och hänvisar till att man inte har mer pengar att dela ut.

 

Bidrag per medlem & år till några av Halmstads föreningar.

Handboll: 767:-
Innebandy: 1601:-
Karate: 867:-
* Dessa föreningar har tillgång till en kommunal anläggning = Nolltaxa för barn & ungdomsverksamhet.

Tennis: 1500:-
Badminton: 1500:-
Gymnastik: 1500:-
* Dessa föreningar driver en egen anläggning & kommunen köper Nolltaxe-timmar av dem (Specialdeal)

Halmstad Skateboardklubb: 270:-
Vårt krav: 510:-.

* Detta är uppgifter hämtade från Den kommunala subventionsutredning som Teknik & Fritid genomförde 2014 bl.a.

Uppgifter som vi har förevisat både tjänstemän & nämndens ordförande i vår diskussioner.

– Vi har sedan ett par år tillbaka diskuterat med Halmstads kommun kring vår underfinansiering. Vi har växt mer i medlemsantal men resursmässigt har vi inte det, vi får inget mer stöd. För vår del handlar det om kanske 250 kronor per medlem till. Vi har exempel på andra föreningar som får mer pengar än vad vi begär. Vi försöker hitta resurser på andra håll men har redan fått stänga vissa av grejerna som varit kärnan i vår verksamhet, säger Henrik Cederlund, P4 Halland.

– De pengar vi har att fördela till barn och ungdomsverksamheten finns inte mer. De ersättningar vi har är de fulla ersättningar vi har att dela ut. Jag förstår deras dilemma, grejen är att de har fått bra förutsättningar redan från start i förhållande till andra föreningar. Vi har försökt på olika sätt att skapa likvärdiga förhållanden för dem som för andra, säger Lars Püss (M). ordförande för teknik och fritidsnämnden till P4 Halland.

– Det är ju beklagligt naturligtvis att en förening med ambitioner att sysselsätta många ungdomar, hamnar i ett läge där de får avveckla verksamheten. Vi jobbar de med frågan om att omforma våra bidragssystem för att behandla alla sporter lika. Det handlar om att ta fram en modell som också premierar de som inte har den “traditionellt stöpta föreningsformen”, som exempelvis fotbollsklubbar. De friare formerna passar ju inte in direkt i de befintliga bidragsmallarna som finns. Det är viktigt att man tittar på det. säger Peter Gårdestedt, biträdande distiktsidrottschef på Hallands idrottsförbund, till P4 Halland.


Hur ser det ut för skateboardförening och bidrag i just din stad, känner ni er också orättvist behandlad när det kommer till bidragsnivåer jämfört med mer “etablerade” idrotter?

Tipsa oss gärna om ni vill nå ut eller diskutera i kommentarsfältet nedan eller via vår Facebook-delning.

Web:
Eventet på Facebook
hstdskate.se
Halmstad Skateboardklubb på Facebook
Slottsmöllan Skatepark på Facebook

Mathias Sernklo
Photo: Patric Backlund

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.