Gubbängen Skatepark står klar och redan är konflikten gällande kickbikes igång

Betongparkerna runt om i landet fortsätter att blomma upp och likaså det ständiga problemet med konflikterna mellan skateboardåkare och kickbikeåkare, denna gång har turen kommit till Gubbängen Skatepark som nyligen stod klar i Stockholm.

0
2264
Några av byggarna från Evergreen Skateparks testar den nya parken:

Jag sa att de kunde använda två tredjedelar om barnen fick åka på en tredjedel, men det kunde de inte köpa och det blev tjafsigt.

Gubbängen Skatepark vid Parkleken Nybygget i Stockholm står sen en kort tid tillbaka klar, men redan innan parken är invigd har konflikter mellan skateboardåkare och kickbikeåkae blossat upp och debatten gått hård på Facebook på sina ställen.

Just här har man valt att sätta tidsuppdelning mer “rättvisst” då skateboardåkare och kickbikeåkare varannan dag får tillgång till parken på dag- respektive kvällstid.
Förr oss är det en gåta varför man inte satsar på separata parker, oss veterligen finns det ingen stad som detta problem i någon form inte dyker upp i, annat än just Karlshamn där kommunen förra året satsade på att bygga en helt separat skatepark.

Det blev lite för hätsk stämning så vi struntade i det. Vi försökte åka men tjejerna blev skraja. 

Hur tiderna än delas upp kommer någon part att anse det orättvist och att ha denna typ av schemaläggning för en spontanidrott känns allt annat än rätt. Kanske just det som gör att konflikten som Mitti.se rapporterar om uppstod, där ett gäng skateboardåkare inte velat sluta åka på kickbiketiden varpå det ska ha blivit tjaffsigt enligt föräldern Joakim Lindskog som var där med sin 5-åriga dotter.

– Jag försökte snacka med dem, men det blev tjafsigt. Det blev lite för hätsk stämning så vi struntade i det. Vi försökte åka men tjejerna blev skraja. Jag försökte snacka med dem och föreslog en kompromiss. Jag sa att de kunde använda två tredjedelar om barnen fick åka på en tredjedel, men det kunde de inte köpa och det blev tjafsigt, säger Joakim Lindskog till Mitti.se.

Att kompromissa genom att dela upp en park i i delar tycker vi att säger sig självt att en skateboardåkare inte accepterar, förr oss känns det bara som ännu ett bevis på okunnigheten om vad en skatepark är och hur en sådan är utformad. När ett enormt arbete ligger bakom designen av en skatepark för åklinjer och hur parken utnyttjas så borde det väl vara givet att det inte funkar att dela upp på ett sådant sätt så länge det inte handlar om separata parker eller en och samma park men som faktiskt är designad för att vara just uppdelad.

– Jag tycker att skateboardåkarna är fantastiska och det är roligt att titta när de åker. Men på andra ställen har det hänt olyckor när de kolliderar med kickboard-åkande barn. För allas skull är det därför bra att de inte åker samtidigt. Stockholms stad har satt upp jättebra regler för hur tiden ska delas upp. Det borde ju bara vara att följa dem, säger Joakim Lindskog till Mitti.se.

Att tiderna inte respekteras av skateboardåkare mår väl vara fel, men i alla andra parker, hur många kickbikeåkare inklusive de vuxna föräldrarna är det som accepterar tiderna åt motsatta hållet? Gissningsvis råder detta problem även här. Och återigen, hur väl passar sådana här tidsuppdelningar in på en spontanidrott? Gör om, gör rätt säger vi och se till att bygga separata parker!

Tiderna som gäller i Gubbängen:
Måndag: Kickbikes 12-17 Skateboard 17-22
Tisdag: Skateboard 12-17 Kickbike 17-22
Onsdag: Kickbike12-17 Skateboard 17-22
Torsdag: Skateboard 12-17 Kickbike 17-22
Fredag: Kickbike 12-17 Skateboard 17-22
Lördag: Skateboard 12-17 Kickbike 17-22
Söndag: Kickbike 12-17 Skateboard 17-22


Läs även:
Varför lekande barn är ett problem i skateparkerna
Sveriges Skateboardförbunds rekommendationer om kickbikes

Web:
Parkleken Nybygget i Gubbängen på Facebook
Gubbängen Skatepark på Facebook
100% Skateboard i parkerna på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.