Var och när:
Highvalley Skateworld, Högdalen, Stockholm. Onsdagar 18.00-20.00
Rålis Skatepark, Stockholm. Lördagar 10.00-12.00

Stockholms Stads forskning att det knappt finns tjejskatare i Stockholm har minst sagt kommit på skam. GRRLSK8 är en satsning på tjejskate i Highvalley Skateworld och Rålis Skatepark där det till passet i förstnämnda för några veckor sedan lockades över 70 tjejer på brädan.

Tjejskate har och bedrivs även på många andra platser som t.ex. Isbitarna i Fryshuset. I Highvalley Skateworld är det dock helt nytt sedan i augusti men redan blivit omåttligt populärt. Bakom det hela står Anna Hougner och Sussie Eriksson från Stockholm Sub Surfers som varje gång är på plats med lånebrädor och fika.

tjejskate-grrrl-sk8-highvalley-flyer– Vi satt och spånade och la sedan bara ut på Facebook att onsdagar, då kör vi tjejskejt. Första gången kom det ett 40-tal och sedan har det växt. De 30 lånebrädor vi har försvinner direkt, säger Anna Hougner till StockholmDirekt.

– Det här har gjort att många törs komma hit som inte skulle vågat annars för att killarna verkar så himla tuffa. Initialt kan sånt här behövas för att ta steget. Det har varit en tvååring här men de flesta är är kring tio, tolv år. Äldst är nog jag med mina 53, säger Sussie Eriksson, som åkt sedan första vågen på 70-talet, till StockholmDirekt.

– Jag blir så inspirerad av att se brudar som Sussie åka. Jag lärde mig skejta med killar men det är inte för alla. Det är lätt att känna sig pressad istället för peppad. Och jag har märkt att också killarna blir peppade av att se massa brudar åka, säger besökaren Ishtar Bäcklund till StockholmDirekt.

En skillnad gällande denna tjejskatesatsning jämfört med många andra är att här är parken öppet som vanligt och alla oavsett kön är välkomna. Ingen knivhård separatism som är poängen menar duon. Inte heller har man någon tränare, utan tanken är att alla ska lära sig av varandra och att det ska vara kul.

– Men vi har fokus på tjejerna och att ha roligt. Och vi kör bara vår musik, låtar av och om tjejer, säger Anna Hougner till StockholmDirekt., samtidigt som Beyoncés ”Run the world (girls)” glider över i AC/DC:s ”Girls got rhythm”.

– Det bästa är att vi har kul med tjejer. Träffa nya kompisar och så, kanske lära sig nya saker av andra tjejer, säger 9-årige Aliya Bryntesson till StockholmDirekt.

– En del kanske känner sig tryggare med tjejer bara. Det finns killar som visar hänsyn. Men inte alla, säger Tuva Westman till StockholmDirekt.

Web:
Grrlsk8 på Facebook
Highvalley Skateworld på Facebook
Rålis Skatepark på Facebook

www.subsurfers.se
Stockholm Suburban Surfers på Facebook
Sub Surfers Skateskola på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.