For The Girls – Caroline Djupsjö har tröttnat på sexismen

Svenske wakeboard-världsstjärnan har tröttnat på sexismen och ojämställdheten inom wakesporten och har startat ett upprop mod detta. Läs en intervju med henne och se den inspirerande filmen For The Girls - When They Go Low, We Go High, som släpptes lagom till internationella kvinnodagen. Passa även på att igen se Nils Liljas film Boys Club på samma tema fast inom skateboardscenen.

0

Filmare: JB O’Neill, Tyler Hanley, Trever Maur, Aaron Rathy, B Squared Media, James Tyrell, Wilfried Rick, Sean Kilgus, Charles White, Clack Audiovisual, Collin Harrington & Drew Glickman

This is for the girls who are told they can’t.
For the girls who’ve been told they can’t spin, can’t ollie,
can’t this, can’t that.

Why should we support you?

Först om främst vill jag få unga tjejer och nuvarande kvinnliga idrottare att inse sitt värde, att det inte behöver vara så här. Det är först när vi börjar ifrågasätta hela systemet som vi kan ändra på det.

Caroline Djupsjö berättar för Aftonbladet om en skev kvinnosyn, att ledande Wakeboarding Magazine länge anordnade tävlingen ”Miss Wakeboard” (”De tar inte atleter till den tävlingen, utan snygga tjejer. Vissa av dem har aldrig åkt wakeboard”) och att en domare trakasserat henne vid två olika tävlingstillfällen.

Även när Allicance Wake summerade 2016 utsågs idel män till de olika titlarna, utom Angelika Schriber som uppmärksammades för sin rumpa med titeln. ”Wake butt of the year”.

– Han gick förbi och slog till mig på rumpan. Jag blev riktigt förbannad och sa till på skarpen, men han skrattade bort det. Vid en annan tävling gjorde samma domare samma sak. Det kändes så otroligt kränkande. Jag var dum som inte anmälde honom.

Caroline Djupsjö tycker det är helt absurt och vill se en förändring. Hennes första inlägg i debatten under titeln #ChangingTheConversation har fått stor spridning och gav inspiration till filmen du ser ovan, där ett antal världsåkare sänder ett budskap till yngre kvinnliga utövare.

– Vi har vuxit upp med att det ska vara en sådan behandling. Ingen har ifrågasatt det – men det har jag börjat göra. Det är helt rätt i tiden att belysa de här frågorna. Fler tycker som jag och det är ett problem som behöver lyftas. Många använder argumentet att det är färre kvinnor som idrottar. Om man vänder på det, då? Om män och kvinnor haft samma förutsättningar från början, hade antalet ökat då? Många tänker inte på det sättet, säger Caroline till Aftonbladet.


This is for the girls who are told they can’t.
For the girls who’ve been told they can’t spin, can’t ollie,
can’t this, can’t that.

Why should we support you?
Why should we recognize your passion, your sacrifice, your dedication?

For the girls who always have to ride last.

This is for the girls who know that riding like a guy is NOT a compliment.

For the girls who know what it feels like to be forgotten and left out.
For the girls who don’t know what’s possible,
And for the girls who do.

This is for the girls who are pushing boundaries
and breaking barriers.

For the girls who have been objectified and reduced to… a body part.
This is for the girls who will shape the next generation.
For the girls who realize it’s time to Change. The. Conversation.

Your insecurity does not bother us and it won’t stop us.

For the girls who will not apologize and, against all odds, will overcome your judgment.

We don’t need permission to change the world.
So remember girls…
When they go low, we go HIGH.

Web:
wakecarro.com

PS! Se även Nils Niljas inspirerande video Boys Club om sexism och mansdominans inom skatescenen!

INGA KOMMENTARER

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.