Gastelyckan räddad tills vidare

Så hur gick det för Gastelyckan igår? Jodå, rivningen är hindrad tills vidare och skateboardföreningen kommer att ha möte tillsammans med kommunen och fastighetsägaren Kungsleden, som var den part som startade planerna på rivning på grund av vad man anser sig vara ett kontraktsbrott, något som övriga parter inte är överens om. Ytterst tråkigt i historien är ju det faktum att skateboardåkarna inte ens blev informerad över planerna. Läs allt om det hela här och fortsätt stöd Lunds skateboardåkare genom att skriva på namninsamlingen, så hoppas vi i slutändan att detta kreativa projekt än en gång kan räddas.

0
547

Vi kunde sent på onsdagskvällen berätta att Lunds skate- och konstförening ryktesvägen nåtts av beskedet att en rivning av Gastelyckan Skatepark skulle ske tidigt på torsdagsmorgonen, helt utan att man från kommunens eller fastighetsägaren informerat om detta.

bevara-gastelyckanHade det varit en DIY-park uppbyggd illegalt hade man till viss del kanske kunnat förstå det hela men nu hör det till saken även om parken en gång i tiden för över 15 år sedan startade så, så är inte fallet på det sättet idag.

För flera år sedan räddades nämligen parken genom att ett avtal gjordes mellan kommunen, fastighetsägaren och skateboardåkarna om hur platsen skulle skötas med mera. Efter detta satsade kommunen även pengar på att sätta upp riktigt belysning på platsen, så att nu helt plötsligt villa riva parken kom minst sagt som en chock.

Parken har växt fram helt genom åkarnas egen försorg och kreativitet och förutom rena skateboardramper har platsen utvecklats till en kulturell mötesplats med såväl scen som kojor och en stor årlig festival.

Nu lyckades man trots med riktigt kort varsel mobilisera över 50 åkare som var på plats tidigt på morgonen tillsammans med flera tidningar och mediaredaktioner. Man har även startat en namninsamling som i skrivande stund närmar sig över 1000 påskrifter.

– Det är helt sjukt att de ska göra detta med så kort varsel. Den här platsen är så viktig, klart vi vill ha en möjlighet att säga vad vi tycker. Många har lagt ner sin själ här, och nu ska man riva allt utan att vi ens har kunnat ta farväl och hämta våra grejer, säger Susannah Young till Sydsvenskan.

Glädjande nog har man nu lyckats skjuta en rivning på framtiden. På plats under torsdagen var även Tor Ohlsson, enhetschef på Kultur- och fritids-förvaltningen i Lund, som informerade om vad som hänt och bad om ursäkt för den bristande kommunikationen.

 

Skriv på namninsamlingen du också!

– Det var lite misstag, det får vi ta på oss. Det gick lite fort. Jag ska se till att det blir ett möte mellan skejtare, Kungsleden och kommunen, så får vi se vad det leder till säger Tor Ohlsson, enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen till SVT.

Det som hänt är att fastighetsägaren Kungsleden sagt upp kontraktet med omedelbar verkan då man anser att inte kommunen hållit vad man lovat gällande skötseln av området. Bland annat tas bajamajor upp och säkerheten.

Om kommunen hör av sig kan det absolut bli ett möte. Vi är öppna för allt, men kommunen har inte levt upp till avtalet med oss. De ska stå för underhåll och hela ansvaret kring skejtparken. Det ska finnas bajamajor och ett tänk kring säkerheten, säger Marie Mannholt, kommunikations- och marknadschef på Kungsleden till Sydsvenskan.

– Vi har ju bajamaja där när det är högsäsong, nu är det inte så många som åker. Vi har skött städningen tillsammans med skejtarna och haft tillsyn. Men frågan om säkerhet och ansvar är jätteknepig rent juridiskt berättar Tor Ohlsson.

Läs mer i lokalpressen:
Sydsvenskan
SVT
Skånska Dagbladet
Lokaltidningen i Lund

Web:
www.skatelund.se
Lunds Skateboard- & Konsförening på Facebook

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.