Gastelyckan räddad tills vidare

Efter möten tidigare i veckan står det nu klart att Gastelyckan efter de massiva protesterna nu är räddad och kommer få vara kvar åtminstone hela 2017. Även om själva skateparken är räddad ser det dock ut som kojorna med mera måste stryka på foten av säkerhetsskäl.

0
273

Efter protester och namninsamlingar står det nu klart att rivningen av skateparken Gastelyckan i Lund skjuts på framtiden då skateboardåkarna får vara kvar till och med slutet av 2017. På ett möte tidigare i veckan med skateboardföreningen, Lunds kommun och fastighetsägaren Kungsleden presenterades ett nytt avtal mellan kommunen och fastighetsägaren.

– Vi är jättetacksamma att vi fick till ett möte och att vi får vara där. Parken kunde ha jämnats med marken redan för en vecka sedan. Vad som händer om ett år får vi ta då, det är en lång tid och situationen kanske ser annorlunda ut för båda parterna då.

bevara-gastelyckan-uppfoljning-frontpageDen planerade rivningen stoppades i sista stund, och nu har kommunen, skejtarna och Kungsleden nått en överenskommelse som räddar skateparken i ett år. Vi får lov att vara kvar under hela 2017, men under förutsättning att vi tar bort det vi tillsammans kommer fram till är farligt. Fastighetsägaren vill inte ta ansvar för det, och det är knepigt även för kommunen om det finns farliga saker där, berättar Tor Ohlsson, processchef på kommunens Kultur- och fritidsförvaltning till Sydsvenskan.

“Vad som händer om ett år får vi ta då, det är en lång tid och situationen kanske ser annorlunda ut för båda parterna då.

Vissa saker måste dock fortfarande rivas av säkerhets- och hygienskäl och det före december månads utgång, men skateparken får i övrigt vara kvar som den är hela 2017. Parterna kommer att träffas nu på fredag för att komma överens om vad som ska vara kvar och vad som måste rivas.

– Troligen måste kojorna rivas, men betonghindren som gjutits av skejtarna får vara kvar. Det är klart att de som byggt kojorna och skejtarna blir ledsna, men det har varit verksamhet där i över femton år, och på senare tid har vi från kommunens sida stöttat jättemycket med personal och pengar.säger Tor Ohlsson till Sydsvenskan.

Det är klart att det är tråkigt om det blir så, de är skulpturer som konstnärer har lagt oerhört mycket tid och engagemang i. Men det är ju Kungsledens mark, de äger tomten, säger Martin Sundby från Lunds skateboard- och konstförening till Sydsvenskan.

I övrigt ger det nya kontraktet alltså rätt till verksamhet på platsen till och med slutet av 2017, kommunen och föreningen ska stå för städning och drift av platsen så att den är säker och hygienisk. Belysning och bajamajor ska finnas på plats hela nästa år.

“Troligen måste kojorna rivas, men betonghindren som gjutits av skejtarna får vara kvar. Det är klart att de som byggt kojorna och skejtarna blir ledsna

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.