Domarskandalen på VM kan ha kostat Måns Hedberg en OS-plats

Under lördagens Slopestyle-final i VM gjordes en grov domarmiss av inte mindre än fem domare då Måns Hedbergs 1440 endast bedömdes som en 1080. Något som kan komma att kosta Måns en OS-plats. Ska det verkligen vara möjligt på denna nivå att så många domare kan missbedöma ett helt varv på tricken? Det är heller inte första gången det händer då samma sak även skedde på Världscupen i Copper Mountain tidigare i vintras.

0

Tre av dem har bett om ursäkt, men det är lite sjukt att fyra domare har sett fel, nej faktiskt fem stycken

Måns Hedberg hade näst bästa kvalåk i tävlingen och hade stora förhoppningar. I finalen steppade han upp svårighetsgraden ytterligare men fick se sina förhoppningar grusas på grund av en domarskandal.

Istället för att få poäng för en 1440 bedömde domarna tricket som en 1080, ett helt varv mindre.

Vi vill ju inte att det ska få ske igen, men det kan hända eftersom det effekten av många små saker

I och med detta slutade Måns på en nionde plats istället för kanske en femte plats som hade gett dubbelt så mycket poäng i kvalet för OS. Efter att förbundskaptenen efterforskat och ställt domarna mot väggen uppdagades det hela och visar sig att fyra eller fem domare lyckats sett fel. Under kvällen fick både landslaget och en ursäkt från tre av domarna.

– Först ringde de och bad om ursäkt, sen stötte jag på dom. Tre av dem har bett om ursäkt, men det är lite sjukt att fyra domare har sett fel, nej faktiskt fem stycken. Hade jag hamnat på femteplats så hade jag haft dubbelt så mycket poäng från den här tävlingen in till OS. Det är väl det som är det värsta, säger Måns till SVT.

Det är heller inte första gången något liknande händer på så här hög nivå. Tidigare i vintras på världscupen i Copper Mountain hände en liknande incident då en 1080 blev bedömd som en 720.

– Vi är väldigt ledsna över situationen som uppstod på grund av att vi domare missade ett trick, säger huvuddomaren Matt Jennings, till SVT.

Snowboardlandslagets förbundskaptenen Jocke Hammar lyckas ändå se något positivt med denna stora skandal och det är inför framtiden och torsdag plus fredag denna vecka då det är dags för Big Air.

– De kommer att vara uppmärksamma nästa gång, i synnerhet med Måns när de vet att de gjort misstag på honom förut. Det känns som ganska liten risk att det händer igen, säger Jocke till till SVT.

– I det här fallet är det egentligen inte ett domarmisstag, utan en kombination av hur TV-sändningen producerats, vilket inte bara är för domarnas skull utan TV-tittarna. Det kan skapa ett sånt här mindre misstag. Vi vill ju inte att det ska få ske igen, men det kan hända eftersom det effekten av många små saker, säger Roberto Moresi, tävlingsansvarig för snowboardgrenarna slopestyle och big air, till SVT.

Livesändning – repris:


Om kommande Big Air tävlingar och det långa uppehållet till nästa vecka säger Måns Hedberg följande till Hela Hälsingland
– Ja, jättedumt. Oftast brukar man klämma in slope och big air på samma vecka. Nu har vi söndag och måndag fria. Sedan träning tisdag och onsdag innan big air-kvalet på torsdag. Men det är ganska härligt också, alltid skönt att få mycket träning. Jag har faktiskt inte sett Big Air hoppen, dom håller på och bygger dom nu. Men jag är väldigt peppad att köra big air också. Det är härliga förhållanden att åka i här.

Fredag: Livesändning på SVT.
19.25-21.45 Big Air final

PS! Till Big Air kommer även Sven Thorgren att ansluta.

Web:
www.fissnowboard.com
FIS Snowboard på Facebook
www.svensksnowboard.se
Svenska Snowboardlandslaget på Facebook

INGA KOMMENTARER

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.