Karlshamn får en unik skateboardutbildning i höst och då behövdes det även en hall. Om det har Sydöstran berättat tidigare, men planerna försenades tillfälligt då företaget bakom utbildningen, Ridestore, inte kunde hitta en lämplig lokal i Karlshamn. Men nu är lokalfrågan löst.

Planerna var att skateboardgymnasiet skulle starta redan förra året men då det blev problem att hitta en lämplig lokal för en inomhushall drog det hela ut på tiden. Nu är det dock spikat att utbildningen startar i höst och en lokal är hittad som just nu förbereds för rampbyggnationer senare i sommar.

– De hittade lokalen i Halda och den är utmärkt för den planerade verksamheten. Jag tycker det är kul att det blir i just Svängsta, säger Andreas Saleskog (S), fritidsnämndens ordförande till Sydöstran.

13254506_1058784857511644_7179030222460900569_n
De tre unga Stockholms-åkarna som i höst börjar på skateboardgymnasiet i Karlshamn hamnade alla på prispallen i tävlingen.

Nyligen var även flera av de kommande eleverna tillsammans med sina föräldrar på plats i Karlshamn dels för att tävla i den lokala föreningens vårtävling på skateplazan men även för att bekanta sig med skolan, staden och boendet som kommer vara på Best Western Hotels. Några av de blivande eleverna är Leo Clementi, Ludvig Böttiger och Linus Åkerström från Stockholm.

Mer om dessa elevers stundande flytt till Karlshamn för skateboardgymnasiet kan du läsa i denna plus-artikel på Sydöstrans sajt.

Skateboardhallen ska i första hand användas av skateboardgymnasiet / skateboardprofilen på Fria läroverken. Men även allmänheten och föreningar ska få tillgång till hallen – ett måste då kommunen går in med 575 000 kronor för renoveringen. Sen kommer tider i hallen att hyras av kommunen för 200 000 kronor per år.

– Delar av kostnaden betalas med integrationspengarna som kommunen tilldelats av regeringen. Hallen ska kunna användas av alla och jag tror att den kommer dra mycket folk till Karlshamn och Svängsta. – De som jobbar med skateboarden gör ett väldigt fint integrationsarbete och hallen kommer bli ett tillskott i det arbetet. Men självklart ska den komma till nytta för alla intresserade, säger Andreas Saleskog till Sydöstran.

När renoveringen är genomförd står Ridestore för byggnation av skateboardramper tillsammans med stöd från sponsorer och Blekinge Läns Idrottsförbund. Om allt går som det ska är det tänkt att hallen ska kunna öppna lagom till höstterminen startar.

13267887_1063202527069877_3726302206807034447_nThomas Mattsson från Ridestore är nöjd över att arbetet med hallen är på gång och sätter in den i ett större sammanhang.

– Karlshamn gör allt rätt nu, i år blir vi unika med en separat ramp för skateboardåkare och kickebikeåkare, något som Sveriges Skateboardförbund förordar. Och med den nya hallen kan vi äntligen bedriva vår sport året runt, säger Thomas till Sydöstran.

Designen av inomhushallen på 750 är framtagen av Tacky.se i nära samarbete och med önskemål från den lokala skateboardföreningen. Ett uppdrag vi fick mycket tack vara flera andra lyckade parker, ofta på begränsat utrymme men ändå väldigt väldigt välplanerat och utnyttjat som t.ex Traversen Skatehall i Söderhamn.

De främsta önskemålen vi hade att gå på här var att det skulle finnas miniramp, trapp, platå, någon form av klassisk “90-tals”-funbox med pyramid. Plus en design som överlag lutar åt det mer klassiska hållet istället för vad man kanske skulle kunna kalla modern kreativitet, men som många gånger kanske kan upplevas svåråkt.

Ett givet val för oss gällande funboxen var då att inkludera en ungefärlig kopia från Wavebridge-parken i Söderhamn, där boxen bjuder på en mängd olika möjligheter.

Vi har sedan utgått från denna och inkluderat övriga önskemål men även släppt loss lite kreativitet och framför allt sett till att det finns ordentligt med “flow” i lokalen och erbjuda mängder med åklinjer istället för en rätt statisk park som kanske är lätt hänt om man enbart går på det klassiska 90-tals stuket.

Några smärre förändringar och tillägg är redan planerad och kommer att presenteras framöver.


Kombinera din utbildning med skateboard i Karlshamn!

Välj skateboard och kombinera den med ditt program. Du får en utbildning samtidigt som du ger dig själv chansen att utvecklas inom skateboard. När du väljer skateboard som din profil kan du sedan välja mellan tre olika individuella inriktningar. Foto och video med inriktning skateboard, entreprenörskap med inriktning skateboard, samt endast skateboard.

Detta ingår i skateboard som specialisering
Tre skateboardpass under skoltid
Foto och video med inriktning skateboard under skoltid
Entreprenörskap med inriktning skateboard under skoltid
Skateboardhistoria
Individuella samtal med utgångspunkt från dig och dina mål
Social media och marknadsföring
Event och projektledarskap
Föreläsningar, mentorskap samt praktik i samarbete med Ridestore.se under skoltid

Fria Läroverken har sina lokaler i Karlshamns centrum. Du har möjlighet att välja mellan fem program som går att kombinera med skateboard som specialisering.

Du kan söka till följande program
Handels- och administrationsprogrammet
Estetiska programmet
El- och Energiprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Hantverksprogrammet Inriktningarna Frisör eller Florist

Ladda ned och fyll i din ansökan här!
Blanketten skickas till:
Fria Läroverken
Kungsgatan 61
374 38 Karlshamn

Vid frågor:
Kontakta Rektor Christina Persson
christina.persson@laroverken.se
Tel 0702-650143


Web:
Karlshamns Skateboardförening Annexet på Facebook
karlshamn.laroverken.se/inlagg/program/skateboardprofil/
Fria Läroverken på Facebook
www.ridestore.com
Ridestore på Facebook
www.karlshamn.se

INGA KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.